Zelfs uit Silicon Valley komen ze naar Groningen

Zelfs uit Silicon Valley komen ze naar Groningen

Zelfs uit Silicon Valley komen ze naar Groningen

Zelfs uit Silicon Valley komen ze naar Groningen

ma, 22 oktober 2018

"Zelfs uit Silicon Valley komen ze naar Groningen", kopt het Financieele Dagblad afgelopen weekend. Dat het goed gaat met de Groningse economie is niet onopgemerkt gebleven, zelfs niet in Silicon Valley. Het bruist in Groningen: de sterk aantrekkende arbeidsmarkt zorgt ervoor dat studenten blijven plakken en ook werknemers uit het buitenland naar Groningen komen. 'Ik ben hier zoveel gelukkiger dan in San Francisco.'

Het artikel van Hella Hueck, stelt vast dat afgestudeerden aan RUG of Hanzehogeschool vroeger naar de Randstad trokken voor een goed betaalde baan. Maar het tij keert: studenten – ook buitenlandse – blijven plakken in Groningen, want er is werk genoeg. Ze citeert ook het CBS, dat uitrekende dat er in Groningen sprake was van een banengroei van 3,1 procent. Daarmee zit Groningen op het dubbele van de landelijke groei. Dat blijkt ook uit cijfers van het jaarlijkse Campussenonderzoek, waar Campus Groningen als snelst groeiende campus naar voren kwam met een groei van 74% qua bedrijvigheid en een groei van 60% in werkgelegenheid tussen 2014-2018. 

'De stad heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Dat hier geen werk is, is echt geen argument meer om te vertrekken na je studie.'

Groningse parels

In het artikel komt - naast andere Groningse parels - eigenaar Michiel Prins van het bedrijf HackerOne aan het woord. Hij werkt meestal in San Francisco, maar komt af en toe naar Groningen om zijn bedrijf in Groningen te bezoeken. Hij is zeer enthousiast over Groningen als stad om te wonen en te werken. ‘Elke keer is de stad weer een beetje veranderd. Ik zie een nieuwe winkel, een nieuw café of een nieuw restaurant. Je hoort steeds vaker Engels om je heen’. Zijn bedrijf HackerOne is een ethisch hackers platform waarvan de medewerkers op verzoek de veiligheid van de websites van opdrachtgevers testen. ‘Het lukt ons prima om nieuwe werknemers te vinden. Amsterdam is behoorlijk duur, en mensen vinden Groningen een fijne stad’.

In het drie pagina’s grote artikel komen ook andere (oud)studenten aan het woord over Groningen. Zoals Rory Ou, die bij HackerOne werkt: ‘Na één dag voelde ik me in Groningen al gelukkiger dan in San Francisco’. Of Marro Mijnans van Envitron, gevestigd op Zernike Campus, die voorheen studeerde op de Hanzehogeschool. De Hanzehogeschool, die zich wil onderscheiden met onderwijs over de energietransitie, vroeg of hij mee wilde helpen een nieuwe master te ontwikkelen. 'Ik kreeg zo'n geweldig kijkje in de keuken. Veel te weinig studenten beseffen welke fantastische kansen hier liggen'.

 

Bron: FD.nl, GIC.nl