Uitbreiding Aletta Jacobshal op Zernike Campus › Campus Groningen

Uitbreiding Aletta Jacobshal op Zernike Campus

Uitbreiding Aletta Jacobshal op Zernike Campus

Uitbreiding Aletta Jacobshal op Zernike Campus

wo, 11 juli 2018

Meer tentamens digitaal afnemen, zonnepanelen, een Warmte Koude Opslag (WKO) en een betere klimaatbeheersing: de uitbreiding van de Aletta Jacobshal van de RUG op Zernike Campus betekent niet alleen een uitbreiding, maar ook een upgrade in duurzaamheid en gebruikersvriendelijkheid. De Rijksuniversiteit Groningen heeft samen met architectenbureau Onix NL uit Groningen een plan gemaakt voor een uitbreiding met meer college- en tentamenruimten, een extra foyer/wachtruimte, studielandschap en meer fietsenstallingen. BAM Bouw en Techniek is de aannemer die het project gaat uitvoeren. Een mooie verfraaiing op Campus Groningen!

Het gebouw wordt aangesloten op een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) voor het duurzaam verwarmen en koelen. Binnen het project worden er bovendien 576 zonnepanelen op het dak van het complex aangebracht en krijgt de foyer een betere klimaatbeheersing. Naar verwachting start de bouw eind 2018 en zal de ingebruikname rond begin 2020 zijn.

Impressie van nieuwe collegezaal
Impressie van nieuwe collegezaal

Verdubbeling

In de Aletta Jacobshal komen er twee nieuwe collegezalen bij, één zaal van 200 zitplaatsen en één zaal van 450 zitplaatsen, en een zaal met 590 (digitale) tentamenplaatsen. De uitbreiding levert zo’n 5.400 m2 extra (bruto) vloeroppervlak op, nagenoeg een verdubbeling van de huidige situatie. De nieuwbouw wordt aan de zuidoostzijde tegen de bestaande hal aangebouwd, deels in de vijver. De fietsenstalling krijgt aan de achterzijde een uitbreiding en gaat van 1.060 naar ca. 1.550 plaatsen.

Daarnaast komt er aanzienlijk meer wachtruimte voor studenten door een extra foyer toe te voegen. De huidige entree zal daardoor meer als uitgang worden gebruikt. Door een beter klimaatbeheersingssysteem zal het binnenklimaat in de bestaande foyer bovendien sterk verbeteren. Ten slotte is er in het ontwerp ruimte voor studieplekken gecreëerd.

Impressie van de foyer
Impressie van de foyer
Bovenaanzicht van vernieuwde Aletta Jacobshal
Bovenaanzicht van vernieuwde Aletta Jacobshal

Beperken overlast tijdens tentamenperiode

De grote uitdaging in dit project is uiteraard het beperken van overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden. Een belangrijk selectiecriterium voor de aannemer tijdens de aanbesteding was dan ook het slim plannen van bouwwerkzaamheden rondom tentamenperiodes. Meer details over de planning en maatregelen volgen later.

Bron: rug.nl