Tweede editie 'Broodje Onderzoek' op 31 januari › Campus Groningen

Tweede editie 'Broodje Onderzoek' op 31 januari in UMCG

Tweede editie 'Broodje Onderzoek' op 31 januari

Tweede editie 'Broodje Onderzoek' op 31 januari in UMCG

di, 15 januari 2019

Gedurende de werkweek op laagdrempelige wijze kennis maken met toponderzoek. Dat kan dankzij het lunchprogramma ‘Broodje Onderzoek’. Een bezoeker komt naar het UMCG voor de lunch en wordt tegelijkertijd getrakteerd op de laatste stand van zaken op het gebied van medisch onderzoek. Toponderzoekers vanuit verschillende specialismen lichten hun resultaten, dilemma’s en werkwijze toe in toegankelijke lunchlezingen. Op 31 januari vindt de tweede editie van 'Broodje Onderzoek' plaats. Prof. dr. Pim van der Harst zal de inzet kunstmatige intelligentie in de cardiologie bespreken in deze editie.

Pim van der Harst: kunstmatige intelligentie in de cardiologie

Cardioloog van der Harst werd in 2016 de jongste hoogleraar cardiologie in Nederland. Van der Harst is zeer geïnteresseerd in het gebruik van Big Data en Kunstmatige Intelligentie in de gezondheidszorg. Zo wil hij weten waaróm de ene hartpatiënt blijft sukkelen met zijn gezondheid en de ander er snel bovenop komt. Big data, de analyse van enorme hoeveelheden patiëntengegevens, bieden nieuwe mogelijkheden. Ze geven bijvoorbeeld meer zicht op variaties in de genen, die het ontstaan van een hartziekte zouden kunnen verklaren. Van der Harst ziet er veel in.

Lifelines
Hij speurt in de grootschalige Groningse bevolkingsonderzoeken, zoals Lifelines, bijvoorbeeld naar genetische verschillen bij gezonde mensen en hartpatiënten. “Ik verwacht dat inzichten uit big data gaan leiden tot nieuwe medicijnen en meer maatwerk in de behandeling van hartinfarct en hartfalen.” In deze lunchlezing zal hij ingaan op het gebruik van Kunstmatige Intelligentie in de gezondheidszorg. Een techniek waarover hoog wordt opgegeven, maar wat is de praktische toepasbaarheid, waar liggen de kansen en uitdagingen? Een verhaal waaruit ongetwijfeld parallellen te trekken zijn naar het bedrijfsleven. 

"Ik verwacht dat inzichten uit big data gaan leiden tot nieuwe medicijnen en meer maatwerk in de behandeling van hartinfarct en hartfalen.”

Voorinschrijving

De laagdrempelige ‘Broodje Onderzoek’ lezingen duren ongeveer een half uur, waarna er tijd is voor vragen. De lunchlezingen zijn voor iedereen toegankelijk, maar bedrijven in de stad krijgen via deze mail de kans hun werknemers via deze voorinschrijving aan te melden. 

Voor slechts € 7,50 krijgt de bezoeker daarbij een verzorgde lunch. Op donderdag 31 januari 2019 start de lunchlezing om 12:15 uur in het UMCG in de Ronde Zaal met de inloop. 

Aanmelden
Opgeven is verplicht en kan hier:  https://goo.gl/pBHSVG.