Top Dutch Solar Team eindigt op 4e plek in zonnerace › Campus Groningen

Top Dutch Solar Team eindigt op 4e plek in zonnerace

Top Dutch Solar Team eindigt op 4e plek in zonnerace

Top Dutch Solar Team eindigt op 4e plek in zonnerace

do, 17 oktober 2019

Wat goed! De studenten van onder andere de Hanzehogeschool, Noorderpoort, het Friesland College en de Rijksuniversiteit Groningen die samen het Top Dutch Solar Racing Team vormen, zijn vandaag als 4e geëindigd in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hun zonneauto Green Lightning vestigde zelfs nog een baanrecord onderweg. Een prachtige beloning van twee jaar hard werken!

 

Het Top Dutch Solar Racing Team

De zonneauto is door een team van noordelijke studenten ontworpen en gebouwd. Het team bestaat uit studenten van verschillende mbo-, hbo- en universitaire opleidingen in Drenthe, Groningen en Friesland. Onder de deelnemende opleidingen zijn de Hanzehogeschool, het Alfa College en het Drenthe College. Ook de kennis die nodig is voor het bouwen van een 'lichtgewicht' auto komt van verschillende noordelijke bedrijven. Met de zonneauto heeft het Top Dutch Solar Racingteam in 2019 meegedaan aan de World Solar Challenge in Australië. Dit is een tocht van 3000 kilometer met zelfgemaakte zonneauto's van Darwin naar Adelaide. 

Zwaar werk

Software engineer en coureur Ruben Otter gaf op 10 oktober in de dagelijks update al aan dat de harde wind het rijden zwaar maakt. Op 11 oktober was het weer zelfs een game changer'De zonneauto's zijn heel licht en dat maakt het zwaar sturen. Het was een heftige dag voor onze debutanten, die doorreden naar de vijfde positie. Het team heeft rigide veiligheidsmaatregelen genomen: extra windmetingen, extra contact met de drivers en een andere manier van rijden, namelijk de crab methode. Met deze rijstijl rijden ze als het ware schuin over de weg, waardoor ze stabieler zijn. Daardoor hebben ze minder last van de wind, maar het zet nog meer druk op de coureurs. Niet alleen rijdt het heel zwaar, ze moeten de auto urenlang in een specifieke hoek rijden.'

Bron artikel: Top Dutch Solar Racing Team, Top Dutch en rug.nl
Foto's: copyright Top Dutch Solar Racing Team en Top Dutch