Testcase Zernike Campus: slimme wifi met Greatwaves › Campus Groningen

Testcase Zernike Campus: slimme wifi met Greatwaves

Testcase Zernike Campus: slimme wifi met Greatwaves

Testcase Zernike Campus: slimme wifi met Greatwaves

vr, 1 februari 2019

Hoe maak je gebouwen duurzamer, veiliger en gezonder om in te werken? Greatwaves, deelnemer aan het trainingsprogramma Startup in Residence, zegt dat je alleen wifi nodig hebt. Dit bedrijf test momenteel hun prototype op Zernike Campus Groningen. Het project vloeit voort uit de drie challenges, die Campus Groningen had aangedragen voor Startup in Residence.

Greatwaves (voorheen Slimmer wifi) is geen onbekende in de startup-scene. Het bedrijf, opgericht door Wouter Zijlstra, levert en onderhoudt wifi voor meer dan 50 klanten, waaronder CataWiki. Vorig jaar vatten ze het plan op om hun routers met extra sensoren uit te rusten en zo wifi te gebruiken om slimme gebouwen te creëren. "In de kern is het een simpele manier om zaken als licht, gelui, temperatuur, beweging en luchtkwaliteit te monitoren", legt Zijlstra uit. "Dus de Startup in Residence challenge om de gebouwen op de Campus duurzamer te maken, was een ideale uitdaging voor ons."

Nieuwe naam, grote plannen

Afgelopen december veranderde Slimmer wifi hun naam in Greatwaves. "Het was tijd om de volgende stap te zetten, omdat we meer zijn dan Wi-Fi nu", zegt Zijlstra. "Het was in het begin een beetje eng, wanneer je je ineens realiseert dat er veel meer verandert dan alleen je naam en logo. Maar de feedback die we kregen was echt uitstekend!"

Drie pilaren

"We besloten om ons prototype rondom drie pilaren te concentreren. Duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. We kunnen berekenen hoeveel mensen er in een gebouw zijn of in een ruimte op basis van de aangesloten apparaten. Dat is een prachtige manier om te zien of bepaalde delen van een gebouw extra verwarming nodig hebben, maar ook om te zien of er mensen in een gebouw zijn achtergebleven in het geval van een noodevacuatie."

Maar we kunnen ook CO2- en geluidslevels meten in real time", zo gaat Zijlstra verder. "Onvoldoende zuurstof en geluidsoverlast verminderen productie en veroorzaken stress, wat we kunnen voorkomen met een paar eenvoudige maatregelen. We willen deze data gebruiken om gebouwen gezonder te maken, productiviteit te verhogen en tegelijkertijd het echte gebruik in relatie tot zijn energieverbruik te meten."

Startup in Residence pilot

Zijn er al lessen getrokken gedurende het programma tot nu toe? "Ten eerste leer je hoe je moet werken met een grote organisatie als klein bedrijf, en hoe je ideeën moet structureren en formuleren. Maar ik houd van de interactie, de hulp, de co-creatie en het verfijnen van je product. We zullen ons prototype testen en data verzamelen tussen februari en augustus in tenminste een gebouw op de Zernike Campus, misschien drie, als alles goed loopt."

Toekomstplannen

In de komende zes maanden wil Greatwaves zo veel mogelijk data verzamelen als mogelijk is, en hun product finetunen. "Op de allereerste plaats willen we voorkomen dat onze maatregelen het comfort van de mensen die werken in de gebouwen in de weg zitten. Ken je die lichten met bewegingssensoren die automatisch uitgaan als je alleen maar gefocust stilzit, en je dus moet zwaaien om de lampen weer aan te doen? Dat willen we dus voorkomen!", lacht Zijlstra.

"Wat betreft toekomstplannen willen we ons prototype als een product uitrollen op de Zernike Campus, zodat we verschillende gebouwen kunnen vergelijken. Een niet zo heel duurzaam gebouw met adequate maatregelen kan duurzamer zijn dan een nieuw, relatief ongebruikt pand. En hopelijk worden we marktleider in Nederland met onze wifi. De sensoren helpen in ieder geval om waarde toe te voegen en geeft ondernemingen een simpele tool om duurzamer te zijn."

Bron artikel: foundedingroningen.nl, auteur Richard Kootstra
Copyright foto: Founded in Groningen, fotograaf Yannick Schurwanz