Test zelfrijdend vervoer op Zernike Campus › Campus Groningen

Test zelfrijdend vervoer op Zernike Campus

Test zelfrijdend vervoer op Zernike Campus

Test zelfrijdend vervoer op Zernike Campus

di, 9 januari 2018

Bij het 5G Lab op Zernike Campus Groningen zijn in het najaar van 2017 de eerst testen met het zelfrijdende busje van EasyMile uitgevoerd. 5Groningen werkt voor de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer samen met partners KPN, Huawei, Horus en de provincie Groningen. In 2018 gaat het 5G Lab verder testen op Zernike Campus met een nieuwe bus, van een andere, franse fabrikant genaamd NAVYA. Deze ‘Autonom Shuttle’ van NAVYA heeft meer mogelijkheden, bijvoorbeeld met betrekking tot herkenning van objecten. 

Ommelander Ziekenhuis Scheemda

Inmiddels rijden wereldwijd al 60 busjes van NAVYA rond, waaronder in Parijs, Las Vegas en Singapore. In totaal hebben al 250.000 passagiers gebruik gemaakt van de busjes. Het busje van NAVYA komt in maart 2018 naar Groningen. Op het 5G Lab op de Zernike Campus worden tests met het voertuig uitgevoerd, bijvoorbeeld met besturing op afstand. Mogelijk gaat het busje ook voor testen naar de Eemshaven en Loppersum. De provincie voert overleg met het Ommelander Ziekenhuis over een proef vanaf zomer 2018 met een zelfrijdend busje tussen de bushalte aan de provinciale weg N362 en de hoofdingang van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. Deze proef is een nieuwe stap in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, omdat het busje hier dan deels tussen ander verkeer gaat rijden en aansluit op bestaand openbaar vervoer. Voor de proeven is goedkeuring en een ontheffing van de RDW nodig.

Zelfrijdende taxi

Verder heeft de provincie Groningen met NAVYA afgesproken dat het bedrijf volgend jaar zomer een aanbod doet voor zijn zelfrijdende taxi, de 'Autonom Cab'. Dit is een zelfrijdend voertuig voor zes personen, dat maximaal 50 kilometer per uur kan. De provincie Groningen en NAVYA zien hiermee extra mogelijkheden als oplossing voor de bereikbaarheid in dunbevolkte gebieden, in combinatie met het zelfrijdende busje. Daarom wil de provincie Groningen de Cab als eerste in Nederland gaan testen. De taxi komt waarschijnlijk in juni 2018 op de markt.

Zelfrijdend vervoer Noord-Nederland

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeente Ooststellingwerf hebben de ambitie om van Noord-Nederland dé testregio op het gebied van autonoom vervoer te maken. Zelfrijdend vervoer is volgens de overheden een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio's te behouden en te verbeteren. Daarom roepen ze vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met voorstellen voor proeven op het gebied van zelfrijdend vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, het spoor, het water en door de lucht.

De zelfrijdende bus van 5Groningen

De zelfrijdende bus van 5Groningen

Meer informatie

Meer informatie over NAVYA is te vinden op www.navya.tech.

Bron: Provincie Groningen en 5G Groningen.