Start bouw Feringa Building gevierd › Campus Groningen

Start bouw Feringa Building gevierd: "Een historisch moment"

Start bouw Feringa Building gevierd

Start bouw Feringa Building gevierd: "Een historisch moment"

do, 19 september 2019

In aanwezigheid van veel toekomstig gebruikers is op woensdag 18 september de eerste bouwfase van de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) feestelijk gestart op Zernike Campus. "Een historisch moment. In september 1969 wandelde ik deze universiteit binnen als student scheikunde. Vijftig jaar later mag ik de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw dat naar mij genoemd wordt, starten", aldus de trotse naamgever van het gebouw, professor dr. Ben Feringa.

Afgelopen juli is met de funderingswerkzaamheden van de Feringa Building gestart. De officiële bouwstart wordt nu gevierd met de onthulling van een zandsculptuur van het nieuwe gebouw en de opening van een publiek uitzichtpunt op de bouwplaats. De sculptuur blijft de komende tijd openbaar zichtbaar bij de ingang van Nijenborgh 4, het gebouw van de Faculty of Science and Engineering dat wordt vervangen door de Feringa Building. De route naar het uitzichtpunt op de bouwplaats begint daar ook.

Architectuur

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijk brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. De begane grond en de eerste verdieping vormen samen de ‘Plint’, met daarin ook het levendige atrium, een grote overkapte ruimte, geschikt voor activiteiten en verblijf.

“We zijn als ontwerpende partijen bijzonder trots op het ontwerp voor de Feringa Building dat we samen met zoveel mensen binnen de universiteit hebben gemaakt,” aldus architect Joost Ector. “Ondanks de complexiteit van de opgave, die onder andere schuilt in bijzondere technische eisen, wordt het Feringa Building een heel vanzelfsprekend gebouw waarin mensen en hoogstaand onderzoek samen de hoofdrol kunnen vervullen.”

Capaciteit en duurzaamheid

Jasper Knoester, decaan van de Faculty of Science and Engineering beschrijft het gebouw met trots: “Het maar liefst 260 meter lange en vijf verdiepingen hoge gebouw geeft straks ruimte aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers voor onze faculteit. Het krijgt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laser labs. Deze faciliteiten zijn enorm welkom voor onze groeiende faculteit.”

Lid van het CvB van de RUG Hans Biemans vult aan: “Met 900 vierkante meter aan zonnepanelen en gasloze oplossingen past dit gebouw ook uitstekend binnen onze duurzaamheidsagenda. Tegelijkertijd onderschrijven we als universiteit hiermee onze ambitie om interdisciplinair te werken en continu te kunnen bijdragen aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden, zoals chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie.”

Home to Nobel Prize Winners

Hoogleraar Ben Feringa kijkt er naar uit om met zijn groep te gaan werken in het gebouw dat zijn naam draagt. Bij het winnen van de Nobelprijs noemde hij de intensieve samenwerking met een grote groep jonge onderzoekers een belangrijke factor: "Mijn team bestaat uit de meest getalenteerde mensen, afkomstig uit wel 18 verschillende landen. Allemaal zijn ze op zoek naar wetenschappelijke uitdagingen, en stuk voor stuk willen ze doordringen tot de kern van de vraag. Het voelt voor mij als een voorrecht om met zo’n fanatieke club te mogen werken. Je creëert een omgeving waarin mensen echt aan het front van de wetenschap willen staan, ze moeten willen doorbreken, dat is de gedrevenheid, de ambitie die we hier delen."

12 zwembaden beton

Ballast Nedam is in juli begonnen met de funderingswerkzaamheden. “We zijn gestart met het boren van funderingspalen. De eerste 150 van de 2.000 palen zitten al in de grond. We zullen ruim 60 kilometer boren; zo’n 620 keer de hoogte van Martinitoren”, vertelt Edwin de Kuiper van Ballast Nedam. “In totaal gebruiken we 26.000 kuub beton voor het gebouw. Dat geeft wel aan wat een groot bouwproject dit is.”

Dit is de eerste van twee bouwfasen waarin het de Feringa Building zal worden gemaakt en naar verwachting medio 2021 worden voltooid. Daarna kunnen de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit hun intrek kunnen gaan nemen. In 2022-2023 zal de tweede bouwfase worden gerealiseerd.

Vooraan: Ben Feringa
Vooraan: Ben Feringa

Webcam

De bouw is ook online te volgen via een webcam op de bouwplaats. Kijk voor meer informatie op www.rug.nl/groundbreakingwork

Bron artikel: rug.nl
Copyright afbeeldingen: RUG. Foto's: IMAZZO