Scoor een 'science snack' op Noorderzon

Scoor een 'science snack' op Noorderzon

Scoor een 'science snack' op Noorderzon

Scoor een 'science snack' op Noorderzon

ma, 12 augustus 2019

Zin om weer te beginnen met studie en werk aan het eind van de zomer? Scoor dan nu eerst nog een 'science snack' op Noorderzon! Het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival gaat namelijk weer van start op donderdag 15 augustus, mét diverse leuke kennisactiviteiten, georganiseerd door diverse kennisinstellingen en organisaties in Groningen. Check hier de opties!

Kraak de code voor geluk - 21 augustus

#Geluk #Gelukkig. Als we social media mogen geloven, zijn we allemaal blij. Maar stiekem hebben we allemaal baaldagen, zorgen, onzekerheden en stress. Gelukkig maar! Wil je meer weten over mentale gezondheid? Kom dan op 21 augustus naar de Horatio Tent. Ga in gesprek met experts, kraak de ‘code voor geluk’ in de Escape Room en vind je weg naar buiten! 

Kinderprogramma 14:00 – 17.00 uur 
Kraak de ‘gelukscode’ in de Escape Room voor kids. Schrijf met journalist Lieke een liefdesbrief voor je vader, moeder, broer, zus, opa, oma, vriendje, vriendinnetje of huisdier. Maak kennis met mindfullness. En .. klets met expert Bertus Jeronimus over geluk, verdriet en andere gevoelens.

Avondprogramma 20.00 – 22.00 uur
’s Avonds kan iedereen op zoek naar de ‘sleutel voor geluk’ in de Escape Room. Experts Agnes Schilder, Peter de Jonge en Susanne Scheibe geven interactieve minilezingen over mentale gezondheid en gaan hierover graag met je in gesprek.
Dit programma in de Horatio Tent is een productie van HANNN, UMCG (ERIBA en Healthy Ageing Team), RUG, Hanzehogeschool Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en gemeente Groningen. 

Van 4 t/m 13 oktober staat de Healthy Ageing Week eveneens in het teken van mentale gezondheid. Houd www.meergezondejaren.nl in de gaten voor meer informatie.

Zelf onderzoek doen - 16 tot 20 augustus

Van 16 tot 20 augustus vind je op de Speelweide de Noorderlichten-activiteiten voor jong en oud van de Young Academy Groningen (YAG). Altijd al eens een wetenschapper willen zijn? Of de jonge wetenschappers van de RUG en hun onderzoeken leren kennen? De leden van de YAG laten je zien hoe een neuron eruitziet, hoe je een groep zeeschildpadden bestudeert en welke Griekse goden er waren. Kom dus proefjes, breinkrakers en uitdagingen doen. Als je alles hebt gedaan, ligt er zelfs een diploma klaar.

College via de koptelefoon - 16 tot 20 augustus

's Avonds geven de YAG-leden spetterende Minicolleges van 15 minuten, speciaal voor jongeren (en volwassenen) vanaf 12 jaar. Elke avond zijn er andere onderzoekers die via een koptelefoon over een van 20 uiteenlopende interessante onderwerpen spreken. Wat is de maatschappelijke impact van je wc-rol? Nemen criminelen Nederland over? Wat kunnen 17de-eeuwse filosofen ons leren over hedendaagse vragen over identiteit en individualiteit? Reken maar dat je met een rijk gevoel het podium op de Speelweide verlaat!

Studium Generale en Aletta Jacbs School of Public Health - 17, 18 en 24 augustus

Kun je niet wachten tot de colleges weer beginnen in september? Ook Studium Generale doet mee aan de Universiteit van Noorderzon, met drie wetenschappelijke lezingen voor volwassenen in de beide weekenden van het festival.

  • 17 aug. Dirk de Wachter – Laat ons ook ongelukkig zijn (uitverkocht)
  • 18 aug. Ellen Laan – Seks! Een leven lang leren
  • 24 aug. Menno Schilthuizen – Darwin in de stad

Ook de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) heeft voor het tweede jaar een dag vol activiteiten gepland in het kader van gezonder ouder worden, waaronder een escaperoom voor kinderen. Dit is op 21 augustus in de Horatio-tent.

Overzicht 'science snacks'

  • Noorderlichten (YAG): 16-20 augustus van 13:00-18:00 u, vanaf 6 jaar, toegang 1 'Speelweidemunt' per activiteit. De activiteiten per dag staan op rug.nl/noorderzon.
  • Minicolleges (YAG): 16-20 augustus van 20:00-22:00 u, vanaf 12 jaar, toegang €4 p.p. De onderwerpen staan op rug.nl/noorderzon.
  • Studium Generale: op 17, 18 en 24 augustus wetenschappelijke lezingen voor volwassenen. Toegangsprijs €7,50 p.p. Voor tickets zie Studium Generale Groningen.
  • The Escape (AJSPH): 21 augustus 'KRAAK DE CODE VOOR GELUK', voor details zie de AJSPH website.

De 29e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 15 t/m zondag 25 augustus 2019 in het Noorderplantsoen in Groningen.

Bron artikel: rug.nl en noorderzon.nl
Copyright foto: (c) Pierre Borasci, Noorderzon