RUG versterkt noordelijke regio met partner over de grens

RUG versterkt noordelijke regio met partner over de grens

RUG versterkt noordelijke regio met partner over de grens

RUG versterkt noordelijke regio met partner over de grens

vr, 10 augustus 2018

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Duitse MEYER WERFT uit Papenburg hebben een overeenkomst voor duurzame samenwerking ondertekend. Doel van de samenwerking is de invloed van zowel de wetenschap als de industrie in de noordelijke regio te versterken.

De RUG en de scheepswerf hebben hoge verwachtingen van het samenwerkingsverband, waaruit in eerste instantie drie projecten zijn gerold op het gebied van IT-ontwikkelingen, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Studenten kunnen zich binnen die projecten bezighouden met digitalisering of onderzoek doen naar gebruik van bepaalde brandstoffen aan boord van schepen.

,,Het samenwerkingsproject loopt in eerste instantie tot 2050. Daarmee geven we aan dat er wederzijds vertrouwen is", aldus RUG woordvoerder Peter van Kampen. Nog dit jaar gaan ongeveer twintig studenten aan de slag met een van de drie projecten die onder leiding staan van hoogleraren. Ze krijgen een stageplek op de werf en lopen mee bij bepaalde projecten.

 

 

 

Future rooms

In Papenburg en op de RUG worden speciale, zogenaamde Future-rooms beschikbaar gesteld voor de studenten. In Groningen zal zo’n studieruimte waarschijnlijk op de Zernike Campus – Start Up City-gebouw – gerealiseerd worden.

 

Bron: DVHN, City of Talent

Project 1: Volgende generatie IT binnen de productie-omgeving

Prof. Bayu Jawajardhana

In het tijdperk van de slimme industrie/Industry 4.0 maakt de informatie- en communicatietechnologie baanbrekende innovaties mogelijk in de productiesector. Door te besparen op kosten en ontwikkelingstijd kan verbetering van productiviteit worden bereikt. Het doel is de ontwikkeling van ICT-technologie waarin modelgebaseerde benaderingen (digitale tweelingen) worden gecombineerd met datagebaseerde benaderingen (big data) voor het creëren van een slimme waardeketen in de sector van de cruiseschepen.

Project 2: Duurzaamheid en GRI in het internationale bedrijfsleven

Prof. Alan Muller

Als belangrijke wereldspeler op het gebied van de bouw van cruiseschepen die schepen levert aan vooraanstaande internationale scheepsbouwbedrijven, moet MEYER vooruitlopen op de internationale normen op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een systeem voor wereldwijd erkende en gestandaardiseerde verslaglegging.   

Project 3: Energie-efficiëntie op cruiseschepen; netwerken, brandstoffen/bronnen en stuwkracht/aandrijving

Prof. Jacquelien Scherpen

Een van de grootste en belangrijkste uitdagingen voor een scheepsbouwer is energiezuinige schepen bouwen en deze zo efficiënt mogelijk maken. In dit project werken beide partijen samen aan oplossingen op het gebied van verbranding/brandstoffen, efficiënte aandrijving en de productie van hernieuwbare energie.

Bron: DVHN, City of Talent