Grote sprongen in prestigieuze Shanghai-ranking › Campus Groningen

Rijksuniversiteit Groningen maakt grote sprong in prestigieuze Shanghai-ranking

Grote sprongen in prestigieuze Shanghai-ranking

Rijksuniversiteit Groningen maakt grote sprong in prestigieuze Shanghai-ranking

wo, 16 augustus 2017

De Rijksuniversiteit Groningen maakt een mooie sprong in de 2017 Academic Ranking of World Universities (ook wel de ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 59, een stijging van 13 plaatsen. Daarmee is de RUG de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit Utrecht op plek 47. Collegevoorzitter Sibrand Poppema is niet verrast, wel zeer content: “We hadden deze stijging verwacht na die fantastische scheikunde Nobelprijs van Ben Feringa in oktober vorig jaar. De ARWU laat Nobelprijzen en wetenschappelijke publicaties nou eenmaal zwaar meewegen.”

2017 is het vijfde achtereenvolgende jaar waarin de RUG stijgt in de ARWU, die algemeen wordt beschouwd als de meest betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd. De ARWU is een mondiale top-500 die jaarlijks in augustus wordt gepubliceerd door de Shanghai Jiao Tong University. Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als de meest geloofwaardige.

De RUG is niet de enige Nederlandse stijger in de top-100. Naast de RUG stijgen ook de universiteiten van Utrecht (plek 47), Leiden (88) en Rotterdam (73) flink. De lijst wordt, evenals voorgaande jaren, aangevoerd door Harvard University. Ook vermeldenswaardig: alle U4 universiteiten (Ghent University, University of Göttingen, University of Groningen en Uppsala University) staan nu in de top 100.

Kwaliteit

Vooral aankomend studenten uit het buitenland gebruiken rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit en daarmee als een maat voor de waarde van hun diploma en de gepleegde investering. Ook onderzoekers, overheden én bedrijven vinden ranglijsten belangrijk, omdat ze die zien als een reflectie van de kwaliteit van een universiteit.

Bron: rug.nl