Protonencentrum UMCG officieel geopend › Campus Groningen

Protonencentrum UMCG officieel geopend

Protonencentrum UMCG officieel geopend

Protonencentrum UMCG officieel geopend

ma, 11 juni 2018

Minister Bruno Bruins van medische zorg opende vrijdagmorgen 8 juni 2018 het protoncentrum bij het UMCG. In het centrum worden kankerpatiënten behandeld met een relatief nieuwe vorm van kankerbestrijding. De gebruikte protonenbundel richt minder schade aan in gezond weefsel dan bij de gangbare bestraling met fotonen. Ook zijn er minder complicaties dan bij behandeling met chemo.

Minder complicaties

En dat is ook precies de winst van de nieuwe therapie, vertelt Hans Langendijk, hoofd radiotherapie bij het UMCG in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat we proberen met protonentherapie is de genezingskans even groot houden of soms nog iets te verbeteren. Maar de grootste winst zit hem in het voorkomen van complicaties."

Kinderen zijn extra gebaat bij de protonentherapie. Ze zijn nog in de groei en daarom is het voor hen nog belangrijker om schade aan gezond weefsel te voorkomen.

Het protonencentrum bij het UMCG in Groningen
Het protonencentrum bij het UMCG in Groningen

Dichterbij huis

Hoewel ze in het protonencentrum vooral bezig zijn met de behandelingen, is de opening van de nieuwe faciliteit toch even een feestje waard voor het medisch personeel en de patiënten. "We hebben er veertien jaar aan gewerkt om deze faciliteit in Nederland te krijgen", vertelt Langendijk. "Alle kinderen die voor januari dit jaar bestraald moesten worden met protonentherapie werden verwezen naar het buitenland. Die gingen dan vijf tot zeven weken naar Duitsland, Zwitserland of Amerika, ver van huis. Dat kan nu allemaal in Nederland."

In het Groningse protonencentrum zijn sinds januari meer dan twintig patiënten behandeld met protonentherapie. De capaciteit is nu nog beperkt omdat er nog maar een van de twee behandelruimtes in gebruik is. Uiteindelijk wordt de capaciteit ruim verdrievoudigd. Na Groningen komen er ook protonencentra in drie andere plaatsen: in Maastricht, Delft en Amsterdam.

Bron artikel: nos.nl en oogtv.nl
Bron foto opening: RTV Noord