Prof. Amina Helmi ontvangt Suffrage Science Award › Campus Groningen

Prof. Amina Helmi ontvangt Suffrage Science Award

Prof. Amina Helmi ontvangt Suffrage Science Award

Prof. Amina Helmi ontvangt Suffrage Science Award

ma, 11 maart 2019

Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, nam prof. Amina Helmi van het Kapteyn Instituut (RUG) de Suffrage Science Award in ontvangst in de Royal Society te Londen. De Suffrage Science Awards zijn een eerbetoon aan vrouwen in de wetenschap en techniek, en een aanmoediging voor vrouwen in het algemeen om voor de wetenschap te kiezen en daarin een seniorfunctie te ambiëren. Elke Award is een sieraad dat de winnares na twee jaar als een erfstuk doorgeeft aan de volgende winnares. De winnares die Helmi als haar opvolgster heeft gekozen voor haar Suffrage Science Award is prof. Marileen Dogterom van de Technische Universiteit; zij won vorig jaar de Spinozaprijs.

Baanbrekende ontdekkingen

De Awards zijn sieraden die een wetenschappelijke theorie of concept verbeelden. Na twee jaar kiest elke winnares een opvolgster om haar Award aan door te geven. Professor Marileen Dogterom van de Technische Universiteit Delft legt uit waarom ze professor Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen heeft genomineerd: “De baanbrekende ontdekkingen van Amina op het gebied van de evolutie en dynamiek van het Melkwegstelsel vormen een inspiratiebron voor veel mensen buiten haar eigen onderzoeksgebied, waaronder ikzelf. Ze is een perfect rolmodel voor jonge vrouwelijke wetenschappers.”

Netwerk excellente vrouwelijke wetenschappers

Doordat de Awards steeds worden doorgegeven, is er een groeiend netwerk ontstaan van excellente vrouwelijke wetenschappers en contacten die anderen helpen om succesvol te zijn in wetenschap en techniek. De prijswinnaars van dit jaar treden toe tot een netwerk van inmiddels meer dan 120 vrouwelijke wetenschappers. Sinds 2011 zijn de Awards vanuit het Verenigd Koninkrijk aan Europa en de Verenigde Staten, Hongkong en Oeganda doorgegeven. Dit illustreert het internationale karakter van wetenschap en techniek, en van de wereldwijde inspanningen om vrouwen vooruit te helpen in de wetenschap.

Over prof. dr. A. Helmi

Amina Helmi (1970) is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan de RUG. Helmi schreef een baanbrekend proefschrift (waarvoor ze de Christiaan Huygens-prijs 2004 ontving) waarin de geschiedenis en het ontstaan van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons Melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en bedrijft dus een soort astro-archeologie; ze gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren.

Helmi heeft een aantal gerenommeerde subsidies ontvangen, zoals een VIDI van NWO in 2003 en, in 2009, een ERC Starting Grant van de EU. Ze is actief in allerlei internationale netwerken en is in 2017 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een team met Amina Helmi bracht in augustus 2014 in Science voor het eerst de ruimtelijke verdeling van de onbekende materie tussen de sterren in beeld. Helmi is nauw betrokken bij de in 2013 gelanceerde GAIA-telescoop die met zeer preciese metingen het Melkwegstelsel in kaart brengt. In 2015 ontving ze voor haar hiernaar onderzoek een VICI-subsidie en in 2017 opnieuw een NWO-subsidie. In 2018 kreeg ze met haar onderzoeksgroep als een van de eersten de gelegenheid om de tweede set gegevens van de GAIA-telescoop te bestuderen.

Bron artikel en copyright afbeeldingen: rug.nl