Pilot plant BioBTX officieel geopend › Campus Groningen

Pilot plant voor duurzame platformchemicaliën van BioBTX officieel geopend op Zernike Campus

Pilot plant BioBTX officieel geopend

Pilot plant voor duurzame platformchemicaliën van BioBTX officieel geopend op Zernike Campus

do, 13 september 2018

BioBTX B.V., een bedrijf gericht op ontwikkeling van duurzame technologieën, heeft op donderdag 13 september 2018 de pilot plant voor de productie van duurzame platformchemicaliën, officieel geopend op Zernike Campus Groningen.

BioBTX ontwikkelt een technologie die niet met voeding concurrende biomassa en end-of-life grondstoffen omzet in basischemicaliën, met een focus op aromaten, met name Benzeen, Tolueen en Xylenen (“BTX”). Deze zogenaamde drop-in chemische tussenproducten worden veelal toegepast bij de productie van bijvoorbeeld plastics. Door duurzame koolstofbronnen te gebruiken wordt een significante bijdrage geleverd aan de circulaire economie, onder andere door gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen en de emissie van of broeikasgassen te beperken.

De pilot plant staat op de Zernike Advanced Processing (“ZAP”) locatie in Groningen, een semi-industriële omgeving gericht op bio-gebaseerde producten, waar kennisinstelleingen en bedrijven een belangrijke stap kunnen maken van laboratorium naar middelgrote schaal in de productie binnen de groene chemie en biotechnologie. Eerder dit jaar waren de kantoren van BioBTX al verhuisd naar deze locatie, zodat er nu een optimale communicatie en operatie mogelijk is.

“We zijn zeer verheugd dat we deze volgende stap in de commercialisatie van onze technologie kunnen maken, na de succesvolle laboratorium ontwikkelingsfase in samenwerking met de Universiteit van Groningen”, zegt Pieter Imhof, algemeen directeur van BioBTX. “Dit is een absolute mijlpaal voor onze activiteiten om de transitie naar een duurzame en circulaire economie mogelijk te maken. Met deze pilot plant zullen we in staat zijn de technologie te bewijzen en te optimaliseren en producten te leveren aan onze partners voor product en applicatie onderzoek, bijvoorbeeld door er bio-gebaseerde plastics van te maken.

De ondersteuning van zowel onze aandeelhouders als nationale (RVO), regionale (SNN, Provincies Groningen en Drenthe, gemeente Emmen) en Europese subsidies heeft ons in staat gesteld deze belangrijke stap voor BioBTX te maken. We zien met vertrouwen de resultaten van de pilot plant operatie tegemoet, waardoor we in staat zullen zijn onze technologie te commercialiseren”.

Over BioBTX B.V.

BioBTX B.V. is een bedrijf gericht op ontwikkeling van duurzame technologieen. BioBTX ontwikkelt de zogenaamde ICCP (Integrated Cascading Catalytic Pyrolysis) technologie, waarmee op een kosten-effectieve manier duurzame, aromatische chemische tussenproducten geproduceerd kunnen worden. Aromaten, vooral Benzeen, Tolueen, Xylenen, zijn essentiële grondstoffen voor de productie van een groot aantal plastics. 

BioBTX’s technologie is zeer flexibel met betrekking tot de grondstoffen die omgezet kunnen worden, bijvoorbeeld niet met de voedselketen concurrerende vloeibare en vaste biomassa, maar ook rest afvalmaterialen, zoals plastics en composieten.

De ICCP technologie zal een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie door zowel de chemische als plastics industrie duurzamer te maken. BioBTX werkt samen met partners in de gehele waardeketen om de technologie te ontwikkelen.