Afgekeurde donorlever tóch geschikt voor transplantatie › Campus Groningen

UMCG maakt afgekeurde donorlever tóch geschikt voor transplantatie

Afgekeurde donorlever tóch geschikt voor transplantatie

UMCG maakt afgekeurde donorlever tóch geschikt voor transplantatie

ma, 23 oktober 2017

Het UMCG heeft een primeur: voor het eerst in Nederland hebben artsen een afgekeurde donorlever opgeknapt in een perfusiemachine en getransplanteerd. De patiënt maakt het uitstekend.

"Dit is fantastisch, omdat we zo het donoraanbod kunnen uitbreiden door meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie", vertelt Robert Porte, levertransplantatiechirurg in het UMCG. “Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is.”

Herstellen
De transplantatie maakt deel uit van een proef, waarbij donorlevers die bij binnenkomst in het ziekenhuis een te slechte kwaliteit hebben, eerst worden ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. Deze perfusiemachine is van OrganAssist, een spinoff  van het UMCG.  Hoe dat bij deze donorlever in zijn werk ging? De donorlever werd eerst met een speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden. Daardoor ging de lever weer functioneren: de kleur en zuurgraad van de donorlever werden weer normaal en er werd weer gal aangemaakt. De lever werd nog een aantal uren buiten het lichaam getest en werd vervolgens succesvol getransplanteerd in de patiënt. De patiënt maakt het volgens het UMCG uitstekend.

Wereldprimeur met nieuwe perfusievloeistof
Het normale protocol is dat donororganen gekoeld op ijs worden bewaard en vervoerd naar het transplantatiecentrum. Je kunt de vitaliteit en functioneren dan niet testen. Daarvoor moet het donororgaan eerst weer opgewarmd worden naar 37 graden, zodat de stofwisseling weer opgang komt en het gaat functioneren zoals in het lichaam. Bij een koud donorgaan ligt de stofwisseling nagenoeg stil. Om een donorlever op de perfusiemachine op te warmen en te kunnen testen, is in het UMCG een speciale vloeistof ontwikkeld. Het mooie hiervan is dat er geen donorbloed nodig is om het orgaan door te spoelen. De vloeistof bevat namelijk naast voedingsstoffen een speciaal eiwit dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur. Met deze nieuwe perfusievloeistof heeft het UMCG een wereldprimeur.

Van ongeschikt naar geschikt!
Sinds 2015 beschikt het UMCG over een ‘Organ Preservation & Resuscitation’-unit. In deze ruimte worden donororganen, zoals levers, longen en nieren, voor transplantatie in perfusiemachines behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Met de nieuwe perfusietechnieken kunnen organen niet alleen beter bewaard, maar ook verbeterd en vlak voor de transplantatie getest worden. Eerder transplanteerde het UMCG al succesvol afgekeurde longen die waren geoptimaliseerd in een perfusiemachine.
In 2016 vonden in Nederland 159 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar een groot aantal donorlevers worden al bij voorbaat ongeschikt geacht voor transplantatie. Het UMCG verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn.