BioBTX opent demofabriek op Zernike Campus › Campus Groningen

BioBTX opent demofabriek op Zernike Campus op 13 september 2018

BioBTX opent demofabriek op Zernike Campus

BioBTX opent demofabriek op Zernike Campus op 13 september 2018

di, 28 augustus 2018

Chemisch technologiebedrijf BioBTX opent op donderdag 13 september 2018 hun eerste, nieuwe demofabriek in de ZAP facilities op Zernike Campus Groningen. De demofabriek kwam in juli in delen aan op de Campus. De nieuwe plant vormt een nieuwe stap op weg naar bio-based en circulaire economie. De nieuwe pilot plant is erop gericht om biomassa om te zetten in chemische bouwstenen. En de faciliteiten op Campus Groningen bieden een ideale 'testing ground'.

BTX staat voor benzeen, tolueen en xyleen. BioBTX maakt deze chemische bouwstenen uit groene grondstoffen, waarna er “groene” plastics van kunnen worden geproduceerd. Begin 2017 besloot het Groningse investeringsfonds Carduso Capital te investeren in het bedrijf. Dankzij deze steun kan BioBTX de technologie, die zich op laboratoriumschaal en in proefopstellingen al heeft bewezen, nu opschalen.

Kantoor en pilot plant op één locatie

Hiermee is de move compleet. In juni 2018 verhuisde BioBTX hun kantoren al naar EnTranCe, de proeftuin naast de ZAP facilities op Zernike Campus Groningen. Door beide op dezelfde locatie te concentreren, hoopt Pieter Imhof, CEO van BioBTX, op "optimale operation en communicatie". 

‘Na de bouw van de testfabriek in Groningen is het voornemen om de technologie in de markt uit te rollen’, vertelt directeur Pieter Imhof van BioBTX. ‘In eerste instantie samen met de partners SunOil en Cumapol in Emmen om uit glycerine bouwstenen voor bijvoorbeeld PET-verpakkingen voor de cosmetische industrie te produceren.’

Over BioBTX

BioBTX BV is opgericht met als doel een alternatieve, biobased en duurzame methode te ontwikkelen voor het produceren van BTX (benzeen, tolueen en xyleen). Dit zijn hoogwaardige chemische bouwstenen die normaal gesproken uit fossiele brandstoffen worden geproduceerd. Deze chemische bouwstenen worden gebruikt voor allerlei chemische toepassingen, zoals bijvoorbeeld PET flessen, nylonproducten of coatings.

De chemische bouwstenen – aromaten (BTX) – zijn cruciaal in de chemische industrie. Het totale wereldwijde volume is ~100 miljoen ton en is een snelgroeiende markt. In deze markt komt steeds meer vraag naar bio-aromaten, vanwege duurzaamheidsambities of omdat het economisch rendabeler is. Er is een grote behoefte aan polyesters uit biomassa. Een economisch rendabele route voor bio-aromaten helpt daarnaast als buffer tegen fluctuerende olieprijzen. Een transitie naar duurzame en biobased aromaten is daarom van het grootste belang.

Sinds 2012 is BioBTX BV bezig met het ontwikkelen van deze methode; de technologie is aangetoond en economisch rendabel. Diverse soorten biomassa vormen de input, waarna de BioBTX technologie vervolgens zorgt voor het produceren van bio-aromaten. Toepassingsgebieden: een breed scala aan chemische toepassingen, zoals bijvoorbeeld de PET Fles. 

Pieter Imhof, CEO BioBTX
Pieter Imhof, CEO BioBTX

"Na de bouw van de testfabriek in Groningen is het voornemen om de technologie in de markt uit te rollen."