Ontwikkeling innovatieve watersensoren in 5G-lab op Zernike Campus

Ontwikkeling innovatieve watersensoren in 5G-lab op Zernike Campus

Ontwikkeling innovatieve watersensoren in 5G-lab

Ontwikkeling innovatieve watersensoren in 5G-lab op Zernike Campus

vr, 10 augustus 2018

Twee Groningse bedrijven zijn bij het 5G-lab op de Zernike Campus Groningen een pilot gestart om innovatieve watersensoren te ontwikkelen. Met behulp van 5G-technologie verwachten Mark de Wit van Biomark Biotechnology en Wout van Wezel van Van Wezel Informatiesystemen dat ze betere, kleinere en energiezuinige sensoren kunnen maken om waterkwaliteit te monitoren.

Huidige sensoren kosten veel energie

De huidige sensoren die gebruikt worden voor het meten van waterkwaliteit zijn groot, omdat het verzenden van data veel energie kost en om grote batterijen vraagt. Er worden vaak grote boeien gebruikt om de sensoren te laten drijven. “Wij verwachten dat we met 5G veel kleinere sensoren kunnen maken”, aldus Mark de Wit. “Ze zullen minder energie verbruiken, waardoor het ook goedkoper wordt. 5G belooft bovendien dat het verzenden van data een stuk betrouwbaarder gebeurt.”

Pilot op Campus Groningen

Voor de pilot zijn drie waterbassins geplaatst bij het 5G-lab in Groningen. In een volgende fase willen De Wit en Van Wezel ook gaan testen op open zee, meren en kanalen. “Op basis van de data die de sensoren uitzenden, kunnen we bijvoorbeeld een voorspellingsmodel voor uitbraak van blauwalg veel nauwkeuriger en goedkoper uitvoeren,” vertelt De Wit. “Het wordt mogelijk om het waterpeil nauwkeurig te meten en hier voorspellingen in te doen."
In deze 5G-pilot worden de signalen opgevangen met behulp van de connectiviteit van Vodafone. Van Wezel verwerkt deze data, zodat het uiteindelijk als informatie naar klanten als waterschappen, Rijkswaterstaat of bedrijven kan worden gestuurd.

In de toekomst kan vanaf nog meer locaties veel informatie verstuurd worden. “Een belangrijk IT-vraagstuk is hoe we die grote hoeveelheden data verwerken en inzichtelijk maken”, aldus Van Wezel. “Op basis van data kun je trendanalyses doen en voorspellingen doen naar de toekomst. Ik breng in kaart welke data verwerkt moet worden en op welke manier deze gepresenteerd kan worden, zodat de data kan worden geanalyseerd voor verschillende doeleinden. Met 5G kunnen we kleinere batterijen gebruiken die veel langer meegaan. In deze 5G-pilot onderzoeken we wat technisch nog meer mogelijk is."

Na deze eerste fase gaan de Groningse ondernemers metingen verrichten in het Schildmeer, in zoet water. Ook willen ze in Delfzijl of de Eemshaven gaan meten, in zout water. “We hopen dat de sensoren goed functioneren onder water, in grote diepte en onder extreme omstandigheden. Dat zou een grote meerwaarde bieden.

 

 

Bron: GIC.nl