Ontmoeting met dementie › Campus Groningen

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Studenten Hanzehogeschool portretteren mensen met dementie

Ontmoeting met dementie

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Studenten Hanzehogeschool portretteren mensen met dementie

di, 26 maart 2019

Drie maanden lang ontmoetten studenten van Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen wekelijks mensen met dementie. Vanuit die ontmoetingen maakten de studenten portretten. Van 30 maart t/m 22 april 2019 worden deze portretten getoond tijdens een expositie in kunstencentrum K38 in Roden. Rond de expositie worden ook verschillende publieksactiviteiten georganiseerd. Deze expositie maakt deel uit van het onderzoeksproject 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' van het Kenniscentrum Kunst en Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen.

De wereld van dementie

De expositie maar ook de workshops, muziek en lezingen bieden de bezoeker een blik in de verwarrende wereld van dementie. Het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen deelt hiermee haar expertise van kunstenaars en musici die werken met mensen met dementie en hun naasten: mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals.

Uitegelichte publieksactiviteiten

Vrijdag 5 april - lezing 'De mens – dementie en kunst' voor algemeen publiek
Kunstenaar Herman van Hoogdalem spreekt over zijn laatste boek 'Mag ik gaan? Leven en sterven met dementie.' Lector Dr. Anke Coumans vertelt over de betekenis van kunst in deze sociale context. Een kunststudent vertelt hoe het is om vanuit de ontmoeting met iemand met dementie tot beeldend werk te komen.

Zondag 7 april - Masterclass "Deeper Connection" voor amateurmusici
De Engelstalige Masterclass wordt gegeven door Krista de Wit, docent aan het Prins Claus Conservatorium en promotieonderzoeker bij Kenniscentrum Kunst & Samenleving, beide onderdeel van de Hanzehogeschool. Zij vertelt hoe je muziek kunt maken met mensen met dementie. 
Verzocht wordt om eigen instrumenten mee te nemen (waarbij een stem ook welkom is).

Dinsdag 9 april – rondleiding speciaal voor mantelzorgers
Een rondleiding én bijeenkomst wordt verzorgd speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie. De rondleiding wordt begeleid door een student van Minerva en de aansluitende bijeenkomst door een mantelzorgconsulent.

Praktische informatie

expositie ontmoeting met dementie
data: 30 maart t/m 22 april 2019
opening: 29 maart om 16.00
door kunstenaar/docent Herman van Hoogdalem

kunstencentrum K38
Locatie: Kanaalstraat 38, 9301 LT RODEN
Open: woe. t/m zon. 13:00- 17:00 uur
Entree: € 2,- p.p.
Deelname activiteiten: aanmelden via  dementie@kunstencentrumk38.nl
Kosten per activiteit: € 5,- p.p. (incl. entree)