Minister Van Engelshoven opent Bytesnet-datacenter d'Root › Campus Groningen

Minister Van Engelshoven opent Bytesnet-datacenter d'Root op Zernike Campus

Minister Van Engelshoven opent Bytesnet-datacenter d'Root

Minister Van Engelshoven opent Bytesnet-datacenter d'Root op Zernike Campus

do, 1 november 2018

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) opent op woensdag 14 november 2018 het nieuwe 'data competence center' d'Root op de Zernike Campus. Met het bijzondere gebouw wil Bytesnet, leverancier van datadiensten, een nieuwe standaard zetten voor datacenters. Het markante gebouw en het data competence center zijn een verrijking van het ICT-netwerk op Campus Groningen.

d'Root biedt namelijk veel meer dan alleen de veilige en betrouwbare opslag van data en snelle verbindingen. In het Datalab zijn werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes beschikbaar voor klanten en partners van Bytesnet, waaronder diverse kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven uit de regio. Daarnaast beschikt d'Root over faciliteiten voor high performance computing. Deze computers met grote rekenkracht zijn bijvoorbeeld nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.

Noordelijk ICT-cluster

Bytesnet is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten met vestigingen in Groningen en Rotterdam. Het bedrijf zegt met d'Root te willen bijdragen aan het noordelijke ICT-cluster. "Met d’Root helpen we voorkomen dat data naar elders verhuizen, naar cloudaanbieders aan de andere kant van de wereld bijvoorbeeld. De betekenis en waarde van data groeit; door de data in Groningen te houden, kunnen op regionaal niveau nieuwe toepassingen en bedrijven ontstaan. Op die manier versterken we de ICT-sector in de regio, en daarmee de hele zakelijke dienstverlening en de industrie. Voor de economie en de werkgelegenheid kan dat tot een belangrijke motor uitgroeien”, aldus CEO Peter de Jong.

Hij vervolgt: “Het draait hier niet alleen om onze expertise en dienstverlening, maar ook om die van onze klanten en partners. We willen dat d’Root ten goede komt aan de noordelijke regio en haar ICT-ecosysteem. Het Datalab bijvoorbeeld is een plek waar wij samenwerking faciliteren, en waar nodig aanjagen, tussen wetenschappers, scholen, studenten en bedrijven. Zodat ze samen kunnen werken aan innovatieve projecten op het gebied van (big) data, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om energietransitie, smart industry, duurzaamheid en W&E-installatietechniek.”

Zernike Campus

Dat Groningen een bijzonder initiatief rijker is, komt al tot uitdrukking in het spraakmakende en futuristisch ogende ontwerp en de locatie. Gewoonlijk zijn datacenters in saaie blokkendozen ondergebracht, met een hek eromheen en vaak ergens buitenaf op een industrieterrein of in een weiland. d’Root daarentegen is een fris, kleurrijk en uitnodigend gebouw, dat via WarmteStad ook nog eens bijdraagt aan een duurzame verwarming van woningen en gebouwen in de stad. Het staat bovendien op de Zernike Campus, direct bij de universiteit en hogeschool, en is toegankelijk voor studenten, onderzoekers en werknemers. Zo is de eerste gebruiker van het Datalab de Digital Society Hub, de innovatiewerkplaats van het Instituut voor Communicatie van de Hanzehogeschool.

Vaste huurder ASTRON

Volgens Bytesnet voorziet d’Root in een grote behoefte. "Dat blijkt wel uit de grote belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en onderzoekswereld. Nog vóór de officiële opening hebben diverse klanten hun servers met computersystemen en data er al heen verhuisd en wordt al volop gebruik gemaakt van de faciliteiten.

Een van de vaste huurders is ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Dat zet in d’Root de eerste stappen om een nieuwe Science Data Centre op te richten om zo  tegemoet te komen aan de behoefte aan snelle verwerking van steeds grotere hoeveelheden data.

Opening 14 november

De officiële opening wordt op 14 november verzorgd door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij wordt bijgestaan door bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool Groningen, directeur Carole Jackson van ASTRON en CEO Peter de Jong van Bytesnet. Er worden ruim 200 belangstellenden uit heel Nederland verwacht.

Artikel: bytesnet.nl en gic.nl
Foto: Detail van exterieur d'Root, copyright Campus Groningen