Lifelines door met derde onderzoeksronde in 2019 › Campus Groningen

Lifelines door met derde onderzoeksronde in 2019

Lifelines door met derde onderzoeksronde in 2019

Lifelines door met derde onderzoeksronde in 2019

do, 5 juli 2018

Lifelines, de data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van drie generaties inwoners in de noordelijke provincies gedurende dertig jaar wordt verzameld, start in 2019 met de derde onderzoeksronde onder alle Lifelines-deelnemers. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, de RUG en het UMCG en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Deze gezamenlijke inzet weerspiegelt het belang van Lifelines voor zowel volksgezondheid, wetenschap als economie. Het hoofdkantoor van Lifelines is gevestigd op de Healthy Ageing Campus, onderdeel van Campus Groningen.

Onzeker

Het Universitair Medisch Centrum Groningen startte in 2006 met de data- en biobank Lifelines, die dertig jaar lang de gezondheid van 167.000 vrijwillige deelnemers uit Noord-Nederland volgt. De voortgang van dit grootste gezondheidsonderzoek van Nederland was onzeker doordat de eerste 106 miljoen euro subsidie op raakte.

Er was geen geld voor de derde onderzoeksronde. Na de tweede ronde is vorig jaar de organisatie erachter fors ingekrompen en zijn onderzoekslocaties in de drie provincies gesloten. Lifelines ging op een laag pitje door; de biobank bleef behouden en beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Jos Aartsen. Foto DvHN: Jan Willem van Vliet
Jos Aartsen. Foto DvHN: Jan Willem van Vliet

,,We krijgen uit de hele wereld aanvragen van onderzoekers en Lifelines draagt enorm bij aan het wetenschappelijke klimaat in het Noorden. Niet voor niets zijn we hier de snelste groeiende Campus van Nederland.’’

Intensieve lobby

Na een intensieve lobby is het nu toch gelukt geld te krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de noordelijke provincies. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag dat hij voor de komende vijf jaar vier miljoen euro per jaar beschikbaar stelt. De RUG en het UMCG betalen drie miljoen per jaar en de drie noordelijke provincies dragen een miljoen per jaar bij.

,,Bij Lifelines zelf en hier in het UMCG gaan de kurken van de champagneflessen’’, zegt een opgeluchte Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG. ,,Het was een lang en intensief traject om deze financiering rond te krijgen.’’

Kennis en banen

Uit onderzoek van Buck Consultants blijkt dat Lifelines naast de banen bij de biobank zelf ook voor extra werkgelegenheid bij andere bedrijven in het Noorden zorgt. Dit zou om enkele honderden banen gaan. Daarnaast zijn er met Lifelines-gegevens zo’n 250 wetenschappelijke publicaties gedaan en zijn er 450 onderzoeksaanvragen goedgekeurd.

,,We krijgen uit de hele wereld aanvragen van onderzoekers en Lifelines draagt enorm bij aan het wetenschappelijke klimaat in het Noorden’’, zegt Aartsen. ,,Niet voor niets zijn we hier de snelste groeiende Campus van Nederland.’

Vijf onderzoeksrondes

De medische gegevens en biomaterialen die in de eerste twee onderzoeksrondes zijn verzameld, zouden wel bewaard blijven, onder meer in de grote vriezer in Groningen, de Lifestore. De RUG en het UMCG hadden dat toegezegd. "Maar de wetenschappelijke waarde wordt veel groter als we meer data en biomaterialen kunnen verzamelen’’, vervolgt Aartsen. ,,In het begin was het de bedoeling vijf onderzoeksrondes te doen. Over vijf jaar zullen we dus weer geld bijeen moeten krijgen voor de vierde ronde.’’

Bijzonder project

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: “Lifelines is een heel bijzonder project waarin de laatste jaren een schat aan waardevolle informatie is verzameld. Met deze extra investering voor een volgende onderzoeksronde verwachten we nog meer verdieping en praktisch toepasbare kennis, bijvoorbeeld op de terreinen van leefstijlinterventies en preventie. Iedereen in Nederland, en natuurlijk ook daarbuiten, heeft baat bij de kennis die door Lifelines in onze noordelijke provincies wordt opgedaan.”

Hoe de derde onderzoeksronde er precies uit gaat zien is nog niet bekend; bij de opzet wordt in ieder geval gekeken naar nieuwe technologische mogelijkheden en veranderingen in onderzoeksmethoden.

Bron: DvhN en UMCG