Koninklijk bezoek voor Campus Groningen › Campus Groningen

Koninklijk bezoek voor Campus Groningen

Koninklijk bezoek voor Campus Groningen

Koninklijk bezoek voor Campus Groningen

vr, 22 september 2017

Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend 21 september een bezoek aan onze provincie. Hij praatte onder meer met gedupeerden van de aardbevingen. Tijdens dit werkbezoek heeft de koning ook het op woensdag geopende BuildinG bezocht. Dit is het kennis- en innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig bouwen van de Hanzehogeschool Groningen en Economic Board Groningen.

In de Energy Barn van de Hanzehogeschool Groningen heeft hij gesproken met een groep gedupeerden van de aardbevingen. Ook sprak hij met een delegatie van de Economic Board Groningen (EBG) over de werkgelegenheid.

Onderdeel van het programma was een rondleiding door BuildinG. Namens de Hanzehogeschool Groningen was collegevoorzitter Henk Pijlman aanwezig bij het bezoek en gaf hij een korte toelichting op de waarde van de testhal voor studenten, onderzoekers en ondernemers in de regio.  De bevingen kwamen dinsdag nog aan de orde tijdens de troonrede van de koning. Hij benadrukte daarin nogmaals het belang van een schadefonds en van vergoedingen voor de slachtoffers van de gaswinning en aardbevingen.

​BuildinG helpt Noord-Groningen versterken

Woensdagmiddag is het kennis- en innovatiecentrum voor de bouw- en infrasector, BuildinG, geopend in Groningen. In BuildinG, wat staat voor Build in Groningen, worden de nieuwste technieken getest op het gebied van aardbevings- en toekomstbestendig bouwen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden.

Onder andere Bernard Wientjes, (voorzitter van de Taskforce Bouw), Hans Alders (Nationaal Coördinator Groningen), Marco Smit (Economic Board Groningen), Henk Pijlman (Hanzehogeschool Groningen) en directeur Rolf Koops van BuildinG lichtten het belang van het innovatiecentrum voor Noord-Groningen en de rest van Nederland toe. Na een druk op de knop door Commissaris van de Koning René Paas en een optreden van Wat Aans met het nummer Trilploat, was BuildinG officieel geopend.

Over BuildinG

BuildinG is een initiatief van de Economic Board Groningen en Hanzehogeschool in samenwerking met TNO en Bouwend Nederland. In Noord-Groningen worden zoveel mogelijk huizen verduurzaamd en bevings- en levensloopbestendig gemaakt. Om dat te bereiken, is innovatie nodig in processen en producten. BuildinG heeft hierin een cruciale functie. Ondernemers, onderzoekers en studenten kunnen er hun producten testen, bijvoorbeeld op de trilplaat die bewegingen als gevolg van aardbevingen simuleert. Ook wordt er nauw samengewerkt met bewoners, want zij weten tenslotte hoe ze willen wonen. BuildinG is niet alleen een testcentrum maar ook een bezoekers- en kenniscentrum.

Testhal

De testhal van BuildinG heeft een afmeting van 40 bij 40 meter en is deels circulair gebouwd: het skelet en de gevelplaten van de oude tennishal van Haren hebben er een nieuw leven gekregen.