Innovatiecentrum Avebe officieel geopend › Campus Groningen

Samen met studenten, onderzoekers, bedrijven, starters en Avebe werken aan het genereren van waarde voor onze boeren.

Innovatiecentrum Avebe officieel geopend

Samen met studenten, onderzoekers, bedrijven, starters en Avebe werken aan het genereren van waarde voor onze boeren.

vr, 28 september 2018

Vandaag is, na een bouwtijd van ruim een jaar, het nieuwe Avebe Innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen officieel geopend door René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen. In het centrum werken medewerkers van Avebe al een aantal maanden aan innovaties op het gebied van aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Ook heeft de eerste start-up reeds haar intrede gedaan in het pand en staan de volgende bedrijven al te trappelen eveneens onderdeel te worden van deze innovatie hotspot op het gebied van Agrifood.

Compleet

Het gebouw, gerealiseerd door bouwcombinatie BAM/Trebbe in opdracht van projectontwikkelaar Triade is een compleet innovatiecentrum met onder meer een laboratorium, een proeffabriek, kantoren en een klanteninnovatiecentrum. Edward van der Meer, directeur Triade: "Het gaat hier echt over samenwerking. Zowel het gebouw dat we met elkaar hebben gerealiseerd, maar ook de mooie projecten die we nog gezamenlijk gaan doen, hangt daar mee samen." Avebe heeft al haar bestaande labfaciliteiten verhuisd naar het nieuwe gebouw op Zernike Campus in Groningen. De Groningse kennisinstellingen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), UMCG en Hanzehogeschool Groningen zorgen voor een sterke link als het gaat om samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Innolab Agrifood

Naast eigen ruimte voor kantoren en onderzoek, is er in het gebouw ook ruimte voor start-ups in het Innolab Agrifood, ontwikkeld door Campus Groningen en partners. Innolab Agrifood stimuleert en faciliteert ondernemerschap. Het biedt labfaciliteiten, maar ook business support onder andere op het gebied van business development, strategie, intellectueel eigendom en patentering. Dit Innolab biedt mogelijkheden voor studenten en innovators om eigen initiatieven verder te ontwikkelen. Bert Jansen, CEO Avebe: “Innovatie zit in ons DNA en helpt ons om niet alleen vandaag maar ook in de toekomst een goed rendement te realiseren voor onze leden. Met deze bundeling van krachten, kan dat nu sneller, beter en efficiënter. Zo zijn we nog beter in staat om in te spelen op de ontwikkelingen in de markt.”

"Het gaat hier echt over samenwerking. Zowel het gebouw dat we met elkaar hebben gerealiseerd, maar ook de mooie projecten die we nog gezamenlijk gaan doen, hangt daar mee samen."

Opening

Tijdens de opening hebben ruim 200 genodigden zelf ervaren wat er allemaal gebeurt op het gebied van aardappelzetmeel- en aardappeleiwitinnovatie. Bezoekers kregen de mogelijkheid om na de feestelijke openingshandeling de laboratoria te bezoeken om daar zelf te zien en soms ook te proeven in welke producten de ingrediënten uit de aardappel worden gebruikt. Aardappelzetmeel en -eiwit worden toegepast in voeding, diervoeding, bouw en industrie. Niet iedereen weet dat je zoveel uit een aardappel kunt halen. Het innovatiecentrum maakt dit nu mooi zichtbaar op een prominente plek in Groningen.

Naar woorden van Edward van der Meer; "We hebben een fantastisch Innovatiecentrum om samen met studenten, onderzoekers, bedrijven, starters en Avebe te gaan werken aan het genereren van waarde voor onze boeren. Om te laten zien dat we vanuit de regio een wereldwijde impact gaan realiseren. Of het gaat lukken? Dat is de vraag, maar ik weet zeker dat de sleutel ligt in de samenwerking. En daar heb ik ongelooflijk veel vertrouwen in."

 

 


 

Over Avebe

Avebe is een coöperatie van circa 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en –eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa, Azië en het Midden- Oosten. Het hoofdkantoor staat in Veendam.

V.l.n.r. Bert Jansen, René Paas en Edward van der Meer. Foto: Avebe
V.l.n.r. Bert Jansen, René Paas en Edward van der Meer. Foto: Avebe

Over Innolab Agrifood

Innolab Agrifood stimuleert ondernemerschap en faciliteert innovaties op het gebied van Agrifood. Innolab Agrifood is gevestigd op Zernike Campus Groningen en maakt deel uit van de Innolab Groningen formule van Campus Groningen. In het Innolab kunnen start-ups en ondernemers laboratorium faciliteiten huren. Daarnaast biedt Innolab business support o.a. op het gebied van strategie, business development, intellectueel eigendom en financiering. Innolab brengt de (startende) ondernemer snel van goed idee tot daadwerkelijke productontwikkeling en marktintroductie.