Nieuwe kansen voor bestrijding van diabetes door nieuw onderzoek van het UMCG op de Healthy Ageing Campus. Lageropgeleiden die een gezond voedingspatroon hebben, blijken een twee keer zo hoog diabetesrisico dan hogeropgeleiden met een gezond voedingspatroon te hebben. Dat concludeerden wetenschappers van het UMCG na analyse van de gegevens van ruim 90.000 Nederlanders. Ze publiceerden hun resultaten vorige week in EClinical Medicine, gepubliceerd door The Lancet.
Onderzoekster Petra Vinke en haar collega’s van de afdelingen Nierziekten en Epidemiologie onderzochten met behulp van gegevens uit de LifeLines biobank de relatie tussen voeding en het risico op diabetes. Ze analyseerden of deze relatie werd beïnvloed door sociaaleconomische status, bekeken aan de hand van opleidingsniveau.
Combinatie van oorzaken
Zoals verwacht werd in het onderzoek een lager risico op diabetes gevonden bij deelnemers die gezonder eten, zowel in lager- als hogeropgeleiden. Eveneens werd bij lageropgeleiden gemiddeld een ongezonder voedingspatroon en hoger risico op diabetes gevonden. Opmerkelijk was echter dat het diabetesrisico bij lageropgeleiden ook bij een gezond voedingspatroon tweemaal hoger is dan bij hogeropgeleiden met een even goede voeding.
Hieruit concluderen de onderzoekers dat diabetes bij lageropgeleiden vaker door een combinatie van oorzaken wordt veroorzaakt. En dat een gangbare aanpak in de huisartsenpraktijk, namelijk het verbeteren van het voedingspatroon, veel effectiever is bij hogeropgeleiden dan bij lageropgeleiden. Een aanpak die zich alleen richt op het verbeteren van voedingskwaliteit zal dus de grote verschillen in het percentage mensen met diabetes tussen sociaal-economische groepen dan ook niet kleiner maken. Beter inzicht in de rol van bijkomende risicofactoren bij sociaal-economische gezondheidsverschillen is nodig om te komen tot een preventiestrategie die werkzaam is in alle lagen van de samenleving.
Sociaal-economische verschillen
Mensen met een lage sociaal-economische status (SES) hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange en gezonde levensverwachting. Onderzoekers zoeken naar verklaringen voor gezondheidsachterstanden, en naar manieren om ze te voorkomen en verkleinen. Ondanks inspanningen van overheden en gezondheidsorganisaties worden de verschillen nog steeds groter, zo ook op het gebied van diabetes type 2. De heersende opvatting is dat de sociaal-economische verschillen in gezondheid, in dit geval type 2 diabetes, te wijten zijn aan verschillen in leefstijl, zoals een ongezonder voedingspatroon in lageropgeleiden.
Diabetes
Bijna 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan ruim 90% type 2 diabetes (dus zo’n 1.1 miljoen Nederlanders, oftewel ongeveer 1 op de 15 Nederlanders). Bij lageropgeleiden komt diabetes ongeveer twee keer zo vaak voor dan bij hogeropgeleiden. Algemeen bekend is dat naast veroudering en erfelijkheid factoren als weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten en roken de kans op diabetes type 2 verhogen.
Bron artikel: umcg.nl
Afbeelding: Pexels