Healthy Ageing Hanze weer in vernieuwde jas › Campus Groningen

Healthy Ageing Hanze weer in vernieuwde jas: Wiebenga-complex heropend na verbouwing

Healthy Ageing Hanze weer in vernieuwde jas

Healthy Ageing Hanze weer in vernieuwde jas: Wiebenga-complex heropend na verbouwing

do, 15 november 2018

Op de Healthy Ageing Campus is gisteren het gerenoveerde en uitgebreide Wiebengacomplex van de Hanzehogeschool officieel geopend door Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. DP6 architectuurstudio, ABT en BiermanHenket hebben het bestaande gebouw gerenoveerd en op het binnenterrein waar vroeger de werkplaatsen stonden een nieuw hart voor het monumentale schoolgebouw ontworpen. Renovatie en uitbreiding zijn aardbevingsbestendig.

Het rijksmonumentale gebouwcomplex huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 als Nijverheidsschool gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed anno 2013 niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Het vernieuwde onderwijsgebouw is weer helemaal up to date en past bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies: open, licht en met een gezonde uitstraling.

In de nieuwbouw zijn algemene ruimtes en voorzieningen gesitueerd. Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, heeft het complex een meer open en licht karakter gekregen. De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in "skills labs" op een centrale plek in het complex. Het nieuwe hart dat zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen.Het Wiebengacomplex is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De ruimtelijke kwaliteiten van het rijks monumentale bestaande gebouw zijn hersteld. Het gebouw is geheel gerenoveerd: oorspronkelijke elementen zijn gerestaureerd, de schil en installaties zijn verduurzaamd en collegezalen, klaslokalen en kantoorruimtes zijn opnieuw ingericht.

Ontmoetingsruimte

De Wiebengazaal - de vroegere bestuurskamer - is in oude luister hersteld. De ruimte en het meubilair zijn zorgvuldig gerestaureerd. De Wiebengazaal zal worden gebruikt als ontmoetingsruimte voor studenten, docenten, onderzoekers en zakelijke relaties.

Gedurende de bouw bleef de bestaande bebouwing van het Wiebengacomplex in gebruik. Om te zorgen voor minimale overlast is gebruik gemaakt van prefab elementen en worden de bouwwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De transformatie van het Wiebengacomplex is uitgewerkt in een BIM-model dat door het volledige bouwteam als centraal model werd gehanteerd.