Hanzehogeschool op weg naar rookvrij › Campus Groningen

Hanzehogeschool op weg naar rookvrij

Hanzehogeschool op weg naar rookvrij

Hanzehogeschool op weg naar rookvrij

wo, 8 mei 2019

Vanaf maandag 6 mei 2019 is de Hanzehogeschool Groningen op weg naar een rookvrije Hanzehogeschool Groningen. Er mag vanaf die datum niet meer gerookt worden op de terreinen van de Hanzehogeschool, ook op de Zernike Campus en de Healthy Ageing Campus. Hiermee creërt de Hanzehogeschool een rookvrije omgeving voor medewerkers, studenten en bezoekers. De Hanzehogeschool wil een voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie, die opgroeit in een gezonde leefomgeving.

Ambitie

De Hanzehogeschool wil een voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie en zichtbaar bijdragen aan het speerpunt Healthy Ageing. Daar hoort een gezonde leefomgeving bij, die stimuleert tot gezond gedrag. Daar past roken niet bij. De ambitie is dat de Hanze een rookvrije omgeving creërt waar medewerkers, studenten, bezoekers, maar ook omwonenden geen last van rook hebben en niet getriggerd worden om zelf te gaan roken. 

Wat houdt dit in?

Op de Zernike Campus bij de locaties van de Hanze zijn alle rookabri's per 6 mei 2019 verdwenen. Er zijn alternatieve rookplekken gecreëerd, uit het zicht en minder in de looproute. De Hanze zal hun medewerkers niet dwingen om te stoppen met roken, echter het mag in eerste instantie alleen nog op de drie aangewezen plekken (zie kaart hiernaast).

Alliantie Rookvrij Nederland

Sinds april 2017 is de Hanze verbonden aan Alliantie Rookvrij Nederland. De Hanze werkt binnen de gemeente Groningen samen met zo'n 40 andere organisaties aan het rookvrij maken van organisaties, zoals het UMCG, RUG, SKSG, Healthy Ageing Network Noord-Nederland. Als kennisinstelling en grote werkgever heeft de Hanze een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. Daarom willen zij een organisatie zijn die maximaal bijdraagt aan de preventie van roken en het stoppen-met-roken.

Onderdeel van dit beleid is een rookvrije Hanze. Zij zijn een schakel binnen de Alliantie Rookvrij Nederland: de Hanzestudenten komen in de toekomst vanuit een rookvrije omgeving naar de Hanze: kinderdagverblijven, basisscholen, sportverenigingen, maar ook voorgezet onderwijs en het MBO worden of zijn al rookvrij.

Overzicht rookplekken Hanze op Zernike Campus
Overzicht rookplekken Hanze op Zernike Campus