Groningse startups dragen 26 oplossingen aan › Campus Groningen

Groningse startups dragen 26 oplossingen aan voor lokale uitdagingen

Groningse startups dragen 26 oplossingen aan

Groningse startups dragen 26 oplossingen aan voor lokale uitdagingen

do, 5 juli 2018

Met Startup in Residence gaat Groningen dit jaar actief samenwerken met startups om nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen in de stad. In totaal hebben 23 Groningse ondernemers zich opgegeven voor de eerste editie van het programma, waarvan drie voor de challenges die Campus Groningen had opgesteld. De komende twee weken pitchen de startups hun oplossingen aan de gemeente, Groningen Seaports en Campus Groningen. De uiteindelijke selectie voor het programma wordt eind augustus 2018 bekendgemaakt.

"De uitdagingen op het gebied van parkeren, duurzaamheid en sporten in de openbare ruimte op Campus Groningen zijn zeer gebaat een creatieve benadering. Wij zijn dus heel benieuwd naar de oplossingen van de drie bedrijven die zich op deze drie challenges willen storten", aldus Lisanne Brakenhoff-Smits, Project- en brandmanager van Campus Groningen.

 

Talent

Joost van Keulen, wethouder Economische Zaken in Groningen, is enthousiast over het aantal aanmeldingen: “We noemen onszelf niet voor niets een City of Talent, dus betekent dat ook dat we ons talent zoveel mogelijk moeten benutten. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel startups willen meedenken en een bijdrage aan de stad kunnen leveren.”

Ondernemers konden zich tot en met 2 juli inschrijven voor één of meerdere ‘challenges’, zoals het verminderen van afval, het verhogen van het percentage jonge sporters of het verlagen van het energieverbruik in sporthallen. In totaal werden er 26 oplossingen aangedragen. Op vrijdag 4 juli vindt er een voorselectie plaats en de geselecteerde startups worden uitgenodigd om de komende twee weken hun oplossingen toe te lichten.

Lisanne Brakenhoff-Smits, Project- en brandmanager Campus Groningen
Lisanne Brakenhoff-Smits, Project- en brandmanager Campus Groningen

"De uitdagingen op het gebied van parkeren, duurzaamheid en sporten in de openbare ruimte op Campus Groningen zijn zeer gebaat een creatieve benadering. Wij zijn dus heel benieuwd naar de oplossingen van de drie bedrijven die zich op deze drie challenges willen storten."

Lokale uitdagingen op een innovatieve manier te lijf gaan

De Groningse versie van Startup in Residence is een initiatief van Founded in Groningen, in samenwerking met de gemeente, Campus Groningen en Groningen Seaports. “Het is fantastisch dat deze organisaties nu intensief gaan samenwerken met startups”, zegt Koen Atema, programmamanager van Founded in Groningen. “De allerbeste manier om startups te stimuleren is immers om zelf opdrachtgever te worden en samen pilots op te zetten.”

Atema is daarnaast blij met het enthousiasme van de startups die zich hebben aangemeld: “Sommige startups hebben zich voor meerdere challenges ingeschreven, zo’n aantal is echt geweldig om te zien. En dat enthousiasme merk je ook bij de afdeling Inkoop, die ons enorm hebben geholpen met het juridische gedeelte van het programma.”

De uiteindelijke selectie voor Startup in Residence wordt eind augustus bekend gemaakt en de start van het programma is 14 september. De geselecteerde startups krijgen dan 5 maanden lang intensieve begeleiding en meest veelbelovende oplossingen koopt de gemeente na afloop van het programma in.

Over Startup in Residence

Startup in Residence begon als initiatief in San Francisco om startups en overheden op een innovatieve en gelijkwaardige manier te laten samenwerken. Startup in Residence Groningen is een programma van Founded in Groningen in samenwerking met Campus Groningen, Groningen Seaports, de provincie Groningen en gemeente Groningen. In Amsterdam start dit jaar de vierde editie van dit programma. Ook in steden als Den Haag, Utrecht en een aantal ministeries zijn reeds programma’s gestart.