Groningse innovatie met poederinhalatoren › Campus Groningen

Pufjes-prof uit Groningen verdient miljoenen en zet ze in tegen tbc, Parkinson en voor het epi-pufje

Groningse innovatie met poederinhalatoren

Pufjes-prof uit Groningen verdient miljoenen en zet ze in tegen tbc, Parkinson en voor het epi-pufje

ma, 6 mei 2019

Met nieuwe inhalatoren weet prof. dr. Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen tientallen miljoen dollars aan royalties te verdienen. Een groot deel ervan zet hij weer in voor pufjes tegen tbc, griep, de ziekte van Parkinson. En in een inhalator die de Epi-pen tegen aanvallen van allergie moet vervangen. Terechte aandacht bij Dagblad van het Noorden voor de inhalator-vinding van Groningse hoogleraar Erik Frijlink, wiens werk en onderzoek ook te vinden is in het Antibiotica bidbook van Campus Groningen (p38). Lees hier het artikel dat eind april in het Dagblad verscheen!

Groningse vinding neemt wereldwijd hoge vlucht

Frijlink en zijn onderzoeksgroep in het UMCG ontwikkelen speciale poederinhalatoren, pufjes, om medicijnen toe te dienen. De rechten van twee van zijn uitvindingen, de Genuair en de Twincer, heeft hij verkocht aan grote farmaceutische concerns. Op 1 april introduceerde Circassia Pharmaceuticals, wereldspeler in medicatie tegen longziektes, de inhalator Duaklir Pressair® in de Verenigde Staten. ,,Onze Groningse vinding neemt echt een hoge vlucht. Wereldwijd’’, zegt Frijlink. De opbrengst gaat voor een kwart naar het octrooifonds van de universiteit, een kwart naar de faculteit, een deel gaat naar de uitvinders zelf en een belangrijk deel kunnen de onderzoekers zelf inzetten voor verder onderzoek. ,,Door mijn onderzoek te financieren uit de royalties van patenten kan ik vrij en onafhankelijk projecten opzetten. Een geweldige luxe’’, beseft Frijlink.

Onderzoek naar nieuwe antibiotica

Zo is hij bezig met onderzoek naar nieuwe antibiotica die tbc (tuberculose) kunnen bestrijden. Aan tbc gaan altijd nog zo’n 1,8 miljoen mensen per jaar dood, wereldwijd. Frijlink hoopt via pufjes antibiotica te kunnen toedienen aan tbc-patiënten. Maar hij ontwikkelt ook antibiotica voor in pufjes tegen het zogenoemde RS-Virus (Respiratory Syncytial Virus), een in principe normaal virus waar jaarlijks zo’n 115.000 kinderen aan overlijden.

,,Sterftecijfers die te voorkomen zijn,’ vindt Frijlink: ,,Mits er extra geld is om nieuw onderzoek naar betere geneesmiddelen of stabiele vaccins te financieren. De inkomsten uit royalties bieden mij die mogelijkheid.’’ Frijlink werkt ook aan een algemeen vaccin tegen alle soorten griep en hij zoekt naar handigere manieren om via pufjes medicijnen tegen Parkinson te kunnen toedienen.

'Mensen hebben weerstand zichzelf te injecteren'

Hij heeft ook grote verwachtingen van klinische trials die binnenkort beginnen naar een inhaleringstechniek, de Cyclops, die de EpiPen moet vervangen. Patiënten met ernstige vormen van allergie moeten altijd een EpiPen bij zich dragen voor het geval dat ze per ongeluk toch iets binnenkrijgen waar ze allergisch voor zijn. Ze kunnen dan in een zogenoemde anafylactische shock komen en een injectie met de EpiPen kan dan levensreddend zijn.

,,Mensen hebben vaak een grote weerstand zichzelf te injecteren’’, zegt Frijlink. ,,Die angst voor prikken maakt dat ze soms te laat prikken waardoor de werking van het geneesmiddel niet meer optimaal is.’’ De Cyclops is ook nog beter te bewaren en gemakkelijker bij je te dragen dan de EpiPen, meent Frijlink. De Cyclops wordt op de markt gebracht door het bedrijf PIMS-E in Roden. Het investeringsfonds Carduso Capital steekt er geld in. Carduso is een fonds van onder meer de Noordelijke Onwikkelingsmaatschappij NOM, De Friesland Zorgverzekeraar en Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: DvhN, auteur Arend van Wijngaarden
Foto: Erik Frijlink. Copyright foto: RUG

De Cyclops die de epi-pen moet vervangen
De Cyclops die de epi-pen moet vervangen