Gronings protonencentrum gaat in januari open › Campus Groningen

Gronings protonencentrum gaat in januari open

Gronings protonencentrum gaat in januari open

Gronings protonencentrum gaat in januari open

ma, 1 januari 2018

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt in januari het eerste Nederlandse centrum voor protonentherapie in gebruik. Bij enkele patiënten, waarbij het risico op bijwerkingen ondanks de moderne bestralingstechnieken met fotonen nog verhoogd is, kan door het gebruik van protonen de hoeveelheid straling op gezonde organen worden verlaagd. In samenwerking met verschillende partners, waaronder Triade, heeft het UMCG het Protonen Therapie Centrum Groningen (PTCG) gerealiseerd. Het gebouw werd vorig jaar al opgeleverd, maar er was een jaar nodig om de geavanceerde apparatuur, zoals de 220 ton wegende deeltjesversneller, te testen.

PTCG biedt ook behandeling aan kinderen

Het centrum is onderdeel van het UMC Groningen Cancer Center, waar oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen wordt geboden, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Het centrum biedt als enige in Nederland behandeling aan kinderen, zo’n 60 tot 70 per jaar. 

Protonentherapie maakt het mogelijk heel nauwkeurig een dosis straling aan een tumor toe te dienen, waardoor het omliggende gezonde weefsel wordt gespaard. Door zo min mogelijk gezond weefsel te bestralen, vermindert het risico op bijwerkingen en de gevolgen op de lange termijn, zoals schade aan het hart.

Om de toepassing van de innovatieve bestralingstechniek mogelijk te maken gaf demissionair minister Schippers in 2014 vergunningen af voor de bouw van vier protonencentra in Amsterdam, Delft, Groningen en Maastricht, samen goed voor 2.200 behandelingen per jaar. Het UMCG gaat jaarlijks 600 patiënten behandelen.

Dichtbij huis

Voorheen moesten patiënten elders in Europa terecht voor protonentherapie, bijvoorbeeld op vier plekken in Duitsland. Naast een dure behandeling zorgt dit voor extra kosten. Het protonencentrum in Groningen biedt de gelegenheid aan patiënten om dichtbij huis behandeld te worden. Daarnaast heeft het UMCG inmiddels met alle verzekeraars contracten afgesloten voor de behandeling van protonentherapie in Nederland.