EnTranCe test hybride warmtepompen voor Consumentenbond › Campus Groningen

EnTranCe test hybride warmtepompen voor Consumentenbond

EnTranCe test hybride warmtepompen voor Consumentenbond

EnTranCe test hybride warmtepompen voor Consumentenbond

ma, 14 mei 2018

EnTranCe test tien warmtepompsystemen in opdracht van de Consumentenbond en zes andere organisaties. De test moet de prestaties van hybride warmtepompen inzichtelijk maken voor consumenten die willen overstappen op deze nieuwe vorm van verwarmen. Als proeftuin voor energietransitie op Campus Groningen is EnTranCe dé aangewezen partner voor dit nationale energie-onderzoek.

Bij EnTranCe worden de hybride verwarmingssystemen onder meer getest op energiegebruik, prestatie (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. De Hanzehogeschool Groningen en TNO voeren het onderzoek uit in een speciale ‘testwoning’. De resultaten publiceert de Consumentenbond in het najaar van 2018 in de Consumentengids.

Interesse

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een verrassend hoog percentage, aangezien het om een relatief onbekende en dure investering gaat. De hoge prijs is voor 36% van de ondervraagden dan ook reden om juist niet over te willen stappen op een warmtepompsysteem.

Een hybride verwarmingssysteem (ketel plus warmtepomp) kost tussen de €4000 en €7000, inclusief installatiekosten en subsidie. Consumenten kunnen vervolgens wel tot 75% besparen op hun gasverbruik. Daar staat wel een toename van het stroomverbruik tegenover. De test moet uitwijzen hoeveel een consument per saldo bespaart.

Duurzaam

De hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Dit type wordt gezien als één van de opvolgers van de gewone, gasgestookte, HR-ketel.

Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp de woning. Hij gebruikt hiervoor warmte uit de buitenlucht, zelfs als het buiten koud is. Alleen voor warm water uit de kraan en als het heel koud is (bijvoorbeeld als het vriest), springt de cv-ketel bij. Consumenten stoken daardoor zuiniger en duurzamer.

De initiatiefnemers van het praktijkonderzoek zijn de Consumentenbond, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis.

Bron tekst en afbeelding: De Consumentenbond