Vier Groninger start-ups genomineerd voor Academic Startup Competition 2019 › Campus Groningen

Vier Groninger start-ups genomineerd voor Academic Startup Competition 2019

Vier Groninger start-ups genomineerd voor Academic Startup Competition 2019

Vier Groninger start-ups genomineerd voor Academic Startup Competition 2019

vr, 26 april 2019

De vier Groninger start-ups CC Diagnostics, IVWear, EV Biotech en Ocean Grazer zijn genomineerd voor de Academic Startup Competition 2019. Samen met 24 andere genomineerden strijden zij voor een plek in de top tien van de meest baanbrekende Innovaties van de wetenschap in Nederland. Alle vier de bedrijven zijn gevestigd en ontstaan op Campus Groningen.

Academic Startup Competition

De Academic Startup Competition is een initiatief van VSNU, de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta. De verkiezing bestaat uit deze nominatie door de verschillende universiteiten in Nederland en een finale op 14 mei waarbij een jury uiteindelijk tien winnaars kiest die onderdeel worden van de lijst meest baanbrekende innovaties van de wetenschap in Nederland. Deze startups krijgen tijdens de Global Entrepeneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni in Den Haag tevens de kans om hun startup te presenteren aan een wereldpubliek.

CC Diagnostics: test baarmoederhalskanker

CC Diagnostics ontwikkelt een nieuwe test naar baarmoederhalskanker waardoor testen efficiënter, goedkoper en vrouwvriendelijker wordt. Het bedrijf is opgericht door drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen: Jean-Luc Kraaijenoord, Wisse Krikke en Nutte van Belzen. In samenwerking met onderzoekers uit het UMCG wordt deze DNA hypermethylatie PCR-test gevaloriseerd waarmee uiteindelijk in Europa een jaarlijkse kostenbesparing van 120M te bereiken valt.

Na een uitgebreide test- en ontwikkelfase is het de bedoeling om de technologie in 2022 beschikbaar te hebben voor artsen en patiënten in Nederland en Europa. 

IVWear team
IVWear team
Nutte van Belzen, CMO, en Arnoud Huisman, CEO, van CC Diagnostics. Copyright: Northern Knowledge
Nutte van Belzen, CMO, en Arnoud Huisman, CEO, van CC Diagnostics. Copyright: Northern Knowledge

IVWear: draagbaar infuus

IVWear heeft een draagbaar infuus ontwikkeld en op de markt gebracht. Dit systeem vergroot de mobiliteit van patiënten, waardoor ze sneller revalideren. Hierdoor verbetert ook de kwaliteit van het ziekenhuisbezoek. Oprichters zijn Maximilian Heintzen, Melchert Frankema en Niels Weijermars.

Rechtenstudent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid in Groningen Melcher Frankema is een van de drie ondernemers binnen IVWear: 'Onze droom is dat patiënten wereldwijd niet langer vastzitten aan de infuuspaal, zich vrij kunnen bewegen door het ziekenhuis en zich minder patiënt voelen.'

EV Biotech

EV Biotech creëert micro-organismen die effectief hoogwaardige moleculen kunnen produceren op een biologische manier. Deze micro-organismen worden gebruikt om hoogwaardige moleculen op industriële schaal te produceren.Het bedrijf heeft een nieuw productieplatform gecreëerd voor de productie van hoogwaardige moleculen waarbij gebruik wordt gemaakt van computer modellen en micro-organismen. De productie van de hoogwaardige moleculen is biologisch, groen en effectief. Daarnaast zijn de producten die door dit platform worden geproduceerd van hele hoge zuiverheid wat bij chemische synthese vaak een probleem blijkt te zijn.

Vanaf januari 2019 heeft het bedrijf onder leiding van CEO Linda Dijkshoorn zij hun intrek genomen in het nieuwe Innolab Agrifood op Zernike Campus Groningen.

CEO Linda Dijkshoorn (3e van rechts) met team EV Biotech
CEO Linda Dijkshoorn (3e van rechts) met team EV Biotech
Ocean Grazer groep. Copyright: rug.nl
Ocean Grazer groep. Copyright: rug.nl

Ocean Grazer: hernieuwbare offshore energie

Ocean Grazer bedacht samen met de RUG een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan. De Ocean Grazer haalt op het wateroppervlak via een ingenieus systeem van adaptieve boeien, die samen een soort deken vormen, energie uit golven. De boeien drijven op hun beurt zuigers aan die een balg op de zeebodem van potentiële energie voorzien. Intern verpompt het systeem water van een lage naar een hoge druk. Het drukverschil zorgt voor energieopslag in het verpompt water. In combinatie met windturbines benut de Ocean Grazer meerdere energiebronnen tegelijk, met opslag ter plekke.

Het bedrijf is gestart in 2014. Sinds de oprichting hebben meer dan 60 bachelor- en masterstudenten en PhD's aan dit project gewerkt.