CC Diagnostics in finale Young Business Awards › Campus Groningen

CC Diagnostics in finale Young Business Awards

CC Diagnostics in finale Young Business Awards

CC Diagnostics in finale Young Business Awards

di, 11 april 2017

CC Diagnostics in finale Young Business Awards

De Groningse start-up CC Diagnostics is genomineerd voor de Young Business Award. CC Diagnostics ontwikkelde een nieuwe DNA-methylatietest voor de screening van baarmoederhalskanker. Het bedrijf is opgericht door drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen: Jean-Luc Kraaijenoord, Wisse Krikke en Nutte van Belzen. In Nederland alleen al krijgen ruim 5000 vrouwen per jaar een onterechte verdenking van baarmoederhalskanker.

CC Diagnostics

De afgelopen 14 jaar is er onderzoek gedaan naar deze methode door verschillende onderzoeksgroepen binnen het UMCG. De uitvinding is gepatenteerd en heeft al meerdere publicaties opgeleverd. CC Diagnostics valoriseert de DNA-gebaseerde hypermethylatie PCR-test, die een combinatie van 8 verschillende genen bevat. Het multidisciplinaire team van CC Diagnostics heeft de Falling Walls Pitch en de EBF-startuppitch gewonnen. Nu zijn ze genomineerd voor de Young Business Award. De nieuwe methode bespaart vele vrouwen een onnodige colposcopie. Ook levert de test alleen in Nederland al een jaarlijkse kostenbesparing op van 2,9 miljoen.

Multidisciplinair

Het multidisciplinaire team van CC Diagnostics, bestaande uit Jean-Luc Kraaijenoord (rechtenstudent), Wisse Krikke (bedrijfskunde) en Nutte van Belzen (basisarts), is sinds april 2016 begonnen met de valorisatie van deze test. Als winnaars van de Falling Walls Pitch wedstrijd en de EBF-startup pitch competition, behoren zij tot de top van de studentondernemers in Groningen. Wilt u ook stemmen op de business award, klik dan hier.

Inmiddels is deze start-up al in gesprek met meerdere partijen voor de financiële ondersteuning van het kostbare validatieonderzoek, dat aankomende zomer van start zal gaan.