CarbExplore ontvangt 50.000 euro subsidie › Campus Groningen

CarbExplore ontvangt 50.000 euro subsidie

CarbExplore ontvangt 50.000 euro subsidie

CarbExplore ontvangt 50.000 euro subsidie

do, 6 juni 2019

De start-up CarbExplore, gevestigd in Innolab Agrifood op Zernike Campus, krijgt € 50.000 subsidie van de provincie Groningen voor de oprichting van een platform voor enzymtechnologie. Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie in of buiten een cel kunnen opwekken. Het platform onderzoekt enzymen voor het ontwikkelen van gezondere voedingsmiddelen. Door de investering in nieuwe apparatuur en technieken kan het bedrijf veel sneller werken. Naar verwachting levert de investering binnen drie jaar 10 nieuwe banen op.

Jong bedrijf met ruim 40 jaar academische onderzoekservaring

CarbExplore is een jong bedrijf boordevol ervaring. De technologiën die CarbExplore inzet voor haar klanten, zijn namelijk gebaseerd op meer dan 40 jaar academisch onderzoek in de Microbische Fysiologie onderzoeksgroep van Prof. dr. Lubbert Dijkhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In 2017 richtte Lubbert Dijkhuizen samen met Semme Moolenaar, Marcel van der Sluis en Evelien te Poele het bedrijf op als spin-off vanuit de RUG. CarbExplore doet contractresearch en consultancy voor de functionele voedings- en nutraceutische industrie, in Europa en de VS.

Unieke 'CAZymes'

CarbExplore Research heeft een verzameling van meer dan 1.000 unieke 'CAZymes', enzymen voor het produceren van vernieuwende koolhydraten. De Rijksuniversiteit Groningen heeft deze verzameling en de bijbehorende kennis in 30 jaar opgebouwd. Onderzoekers bewerken en testen de enzymen momenteel stuk voor stuk en dat is een arbeidsintensief proces. Door te investeren in hoogstaande apparatuur en technieken kan het bedrijf veel sneller werken.

Gezondere voedingsmiddelen door enzymtechnologie

Door de ontwikkeling van gezondere voedingsmiddelen draagt de enzymtechnologie bij aan de gezondheid van Noord-Nederland. Deze voedingsmiddelen hebben minder calorieën en koolhydraten, waardoor er minder kans is op ziektes als diabetes en obesitas.

Regeling Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.

Bron: provinciegroningen.nl

Over Innolab Agrifood

Innolab Agrifood stimuleert en faciliteert ondernemerschap. Het biedt labfaciliteiten en business support, onder andere op het gebied van business development, strategie, intellectueel eigendom en patentering. Dit Innolab biedt mogelijkheden voor studenten en innovators om eigen initiatieven verder te ontwikkelen, zoals CarbExplore en EV Biotech. Het Innolab Agrifood is gevestigd in het Innovatiecentrum van Avebe op Zernike Campus Groningen.

Over Innolab Agrifood
Avebe Innovatiecentrum op Zernike Campus
Avebe Innovatiecentrum op Zernike Campus