Een Groningse goudmijn: ondernemen met biobanken › Campus Groningen

Een Groningse goudmijn: ondernemen met biobanken

Een Groningse goudmijn: ondernemen met biobanken

Een Groningse goudmijn: ondernemen met biobanken

ma, 20 augustus 2018

In hotel Het Prinsenhof Groningen wordt op 13 en 14 september 2018 een event georganiseerd over het gebruik van biobanken en populatiecohorten door startende en kleine bedrijven in het healthy ageing veld. "Biobanken worden vaak nog als een ‘black box’ gezien door startende bedrijven. Ondernemers vragen zich af hoe zij die data en samples in de biobanken kunnen gebruiken voor hun productontwikkeling en business development. En dat is wat wij laten zien op dit congres: hoe je heel concreet met deze data en samples aan de slag kunt gaan, wat het kost en hoe je resultaten behaalt voor je bedrijf", zo zegt Ymke van der Geld, CEO van BiomarkerBay. Biomarker Bay is mede-organisator van dit event 'Business in Biobanking and Population Health Data'.  

Business-plan wedstrijd

Het event is tevens de start van een business-plan wedstrijd voor start-ups en MKB-bedrijven voor de gerenommeerde Groninger biobank-infrastructuur. Deelnemende bedrijven kunnen hun businessplan inleveren. Aan het winnende voorstel wordt een voucher van € 10.000 toegekend om de vergoedingen voor service te dekken om een ​​specifieke steekproef of vragenlijst uit te voeren.  

Dr. Ymke van der Geld
Dr. Ymke van der Geld

"Biobanken worden vaak nog als een ‘black box’ gezien door startende bedrijven. Ondernemers vragen zich af hoe zij die data en samples in de biobanken kunnen gebruiken voor hun productontwikkeling en business development. En dat is wat wij laten zien op dit congres: hoe je heel concreet met deze data aan de slag kunt gaan, wat het kost en hoe je resultaten behaalt voor je bedrijf. "

Goudmijnen

"Wat veel mensen zich ook niet realiseren, is dat we in Groningen een prachtige, uitgebreide biobankstructuur hebben. Om dit goed te laten zien, is het programma opgebouwd rond een vijftal indicatiegebieden, zoals oncologie en cardiologie. Bij ieder gebied hebben we twee biobanken uit Groningen uitgenodigd die best-practise cases laten zien, het is echt Gronings allemaal", aldus Ymke van der Geld. 

Zo kunnen deelnemende bedrijven goed zien wat voor 'goudmijnen' deze biobanken zijn. Maar ze krijgen ook informatie over de wetten en regels omtrent het gebruik van deze privacy gevoelige data. Ook zijn er tijdens het congres coaches aanwezig, die individuele ondernemers kunnen helpen inzicht te verkrijgen in biobanken.

Samenvattend, wat kun je als deelnemer verwachten?

  • Biobanks presenteren samenwerkingmogelijkheden
  • De 'best practices' in publiek-private samenwerkingen met biobanks
  • Speed date sessies tussen biobanken en start ups en MKB 
  • Lancering van de allereerste biobank georiënteerde 'business plan competition'. 
  • Business support voor jou

Lees het hele programma hier. Je kunt je nu nog opgeven als ondernemer! Klik dan hier.

Organisatie

Het event en de businessplan competitie maken onderdeel uit van EIT Health’s Population Intelligence (Point) lab programma. Het event wordt georganiseerd door het UMCG, VentureLab North en BiomarkerBay