Expositie NEXT / Living Lab Newborn 16 maart › Campus Groningen

Expositie NEXT / Living Lab Newborn 16 maart

Expositie NEXT / Living Lab Newborn 16 maart

Expositie NEXT / Living Lab Newborn 16 maart

di, 5 maart 2019

Meten en weten vanaf de start

Waarom wordt de ene mens chronisch ziek en de andere niet? Het vermoeden bestaat dat de basis hiervoor tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren wordt gelegd. En spelen de omgeving, leefstijl of juist erfelijke aanleg hierbij een rol? Deze vragen staan centraal in de NEXT en Newborn onderzoeken. Tijdens de tentoonstelling Beyond the Lab in het Universiteitsmuseum Groningen laten Lifelines NEXT en Newborn graag zien wat de beide onderzoeken precies inhouden op een speciale subtentoonstelling op zaterdag 16 maart, tussen 13 en 17 uur in het Universiteitsmuseum.

Next en Newborn nemen je tijdens deze expositie mee in het verhaal van Johanna: een enthousiaste NEXT en Newborn deelnemer. Ze laten je zien wat voor biomaterialen Johanna allemaal verzamelt, wanneer en hoe vaak zij dit doet en welke informatie er uit deze materialen gehaald wordt.

Lifelines NEXT

Lifelines NEXT doet onderzoek naar de ontwikkeling en de gezondheid van moeder en kind, gedurende de zwangerschap, maar ook in het jaar daarna. Hierbij worden niet alleen medische factoren, maar ook factoren als de omgeving, leefstijl en mogelijke erfelijkheid meegenomen. Zo neemt NEXT de hele context mee bij onderzoek naar ontwikkeling en gezondheid. In NEXT verzamelen vrouwen zelf verschillende soorten biomaterialen zoals ontlasting en moedermelk. Niet één keer, maar meerdere keren gedurende anderhalf jaar.

Living Lab Newborn

In Living Lab Newborn worden Lifelines-NEXT deelnemers gevraagd apparaten bij zichzelf of in hun leefomgeving te gebruiken. Het gaat om apparaten die inzicht kunnen geven in de gezondheid of kunnen bijdragen aan betere gezondheid. Met de data die dit oplevert kunnen wetenschappers nog beter onderzoek doen naar de gezondheid van moeder en kind(eren) en de factoren die dit bepalen. Dergelijke resultaten kunnen van groot belang zijn voor het vóórkomen van ziektes. Naast informatie die in wetenschappelijk onderzoek gebruikt kan worden, informatie over de apparaten zelf en hoe deze verbeterd kunnen worden, geeft Living Lab Newborn de mogelijkheid om toepassingen te ontwikkelingen ter verbetering van de gezondheid.

Expositie Beyond the Lab

Wetenschap is alleen voor wetenschappers - of niet? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is ontstaan uit een Europees project, Sparks, dat wil laten zien hoe mensen mee kunnen doen aan wetenschap en hoe gewone burgers en wetenschappers samen kunnen werken aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

  • Je kunt de expositie in Groningen van 23 november t/m 14 april 2019 in het Universiteitsmuseum bekijken.
  • De speciale NEXT / Newborn expositie vindt plaats op zaterdag 16 maart, 13-17 uur in het Universiteitsmuseum
Expositie Beyond the Lab