Avebe start Student Challenge › Campus Groningen

Ontwerp de fabriek van de toekomst en win een jaar collegegeld

Avebe start Student Challenge

Ontwerp de fabriek van de toekomst en win een jaar collegegeld

wo, 15 mei 2019

Avebe bestaat dit jaar 100 jaar. Dat betekent terugkijken, maar ook vooruitblikken. Hoe ziet bijvoorbeeld de fabriek van de toekomst eruit? Avebe nodigt studenten uit het hoger- en wetenschappelijk onderwijs uit om hierover mee te denken. Het beste ontwerp wordt beloond met een jaar collegegeld. Studenten op Campus Groningen: grijp je kans! Avebe heeft in september 2018 een nieuw Innovatiecentrum geopend op Campus Groningen, locatie Zernike Campus.

De fabrieken van Avebe zijn ruim 100 jaar geleden ingericht op de productie van aardappelzetmeel, later kwam daar ook de winning van hoogwaardig eiwit bij. Dit proces van bioraffinage is per definitie een proces waarbij relatief veel energie, water en soms ook chemicaliën worden gebruikt. Effectief, maar met het oog op de toekomst misschien niet altijd even efficiënt.

Greenfield

Avebe vraagt studenten om vernieuwende ideeën aan te dragen, vanuit een greenfield principe: wat als je een fabriek helemaal opnieuw mocht bouwen? Welke technieken en welke volgorde zou je dan toepassen om de ingrediënten uit de aardappel maximaal tot waarde te brengen, met minimale inzet van energie, water en chemie?

De inschrijving is inmiddels geopend op https://www.avebe.nl/student-challenge/ en sluit op 9 september. Voorstellen kunnen tot 30 oktober 2019 worden ingediend. Vervolgens beoordeelt een deskundige jury alle ideeën. De drie beste inzendingen worden uitgenodigd om hun plan te presenteren in het nieuwe Innovatiecentrum in Groningen tijdens de Avebe Jubileumdag in november. Op die dag maakt Avebe ook de winnaar(s) bekend van een jaar collegegeld.

Over Avebe

Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en –eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa, Azië en het Midden- Oosten. Het hoofdkantoor staat in Veendam. Op Campus Groningen heeft Avebe in 2018 een nieuw Innovatiecentrum geopend (zie afbeelding).

Bron: Avebe
Copyright afbeeldingen: Header Campus Groningen, fotograaf Geert Job Sevink. Detail fabriek: Avebe.