Impuls bedrijvigheid op Zernike Campus en in Eemshaven door aankoop QTS › Campus Groningen

Amerikaans QTS koopt datacenters op Zernike Campus en in Eemshaven

Impuls bedrijvigheid op Zernike Campus en in Eemshaven door aankoop QTS

Amerikaans QTS koopt datacenters op Zernike Campus en in Eemshaven

do, 16 mei 2019

De eerste contacten met de NOM werden al begin vorig jaar gelegd, maar sinds 1 mei is het wereldkundig: het Amerikaanse bedrijf QTS Realty Trust neemt twee Nederlandse datacenters over van TCN SIG Telehousing. Een in de Eemshaven en een op Zernike Campus. Wubbo Everts, projectmanager van de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij): “Bij de NOM zijn we, net als partners zoals Campus Groningen, blij dat deze partij deze aankoop doet en hier investeert. Dit is heel goed voor de bedrijvigheid in Noord-Nederland.”

Wubbo Everts, projectmanager NOM. Copyright Wubbo Everts
Wubbo Everts, projectmanager NOM. Copyright Wubbo Everts

Strategische stap buiten Amerika

Met deze investering van €44 miljoen zet het bedrijf een eerste spannende, strategische stap buiten hun thuisland Amerika, in Europa. Everts: “QTS wil nu investeren buiten Amerika en zocht opties. Deze vonden ze in Noord-Nederland. Wij hebben hier nog letterlijk de ruimte. Elders in Nederland is dat vaak niet meer het geval.” Het datacentrum op Zernike Campus, met een capaciteit van circa 10 bruto megawatt aan vermogen en 4200 m2 aan datacenterruimte, heeft momenteel circa twintig huurders voor colocatie. De faciliteit in de Eemshaven -momenteel leegstaand-  is het meest geschikt voor een hyperscale huurder. Het heeft een uitgebouwde capaciteit van circa 20 bruto megawatt aan vermogen en 10.500 m2 aan datacenterruimte.

QTS heeft momenteel ruim een half miljoen m2 oppervlakte aan datacenters wereldwijd. Ze krijgen er nu dus 15.000 m2 in Nederland bij. Wat Nederland aantrekkelijk maakt voor QTS, naast de ruimte, zijn de goede verbindingen. “Het energienet is in Noord-Nederland zeer betrouwbaar en dat is van groot belang voor datacenters. Het is ook een relatief schone operatie. Want er wordt steeds meer groene energie gebruikt om de datacenters van stroom te voorzien, wat past bij de energietransitie in Noord-Nederland”, zegt Everts.

€15 miljoen investeren

De overname gaat gepaard met een stevige upgrade van de bestaande faciliteiten op Zernike Campus en in de Eemshaven. QTS wil €15 miljoen investeren in modernisering van beide locaties. Everts: “Deze upgrade is zeker ook goed om nieuwe klanten aan te trekken. Voor veel van de bijbehorende werkzaamheden zoekt QTS samenwerking met Nederlandse en specifiek lokale bedrijven, zoals Zentrys, dat zijn roots in Groningen heeft. Dit bedrijf heeft beide locaties afgelopen vijf jaar dagelijks beheerd voor TCN.” Deze benadering sluit aan bij de werkwijze en mindset van Campus Groningen, waar samenwerking, versterking en betrokkenheid belangrijk zijn. Lisanne Brakenhoff, manager Campus Groningen: “Op de Campus zien we meerwaarde en mogelijkheden in regionale samenwerkingen met QTS. We leggen graag nieuwe verbindingen met als doel het slimme begin voor duurzame ontwikkelingen met impact op de regionale economie.”

“Op de Campus zien we meerwaarde en mogelijkheden in regionale samenwerkingen met QTS. We leggen graag nieuwe verbindingen met als doel het slimme begin voor duurzame ontwikkelingen met impact op de regionale economie.”

Lisanne Brakenhoff, manager Campus Groningen. Copyright Campus Groningen
Lisanne Brakenhoff, manager Campus Groningen. Copyright Campus Groningen

Samenwerking op de Campus

Zijn er in de toekomst samenwerkingsmogelijkheden voor lokale kennisinstellingen en bedrijven, en welke rol wil QTS spelen in de regio en op Campus Groningen? Wubbo Everts: “Concreet zijn daar nu nog geen projecten over bekend. Van QTS weten we wel, dat zij zeker iets willen betekenen voor de plek en maatschappij waar zij business doen. Amerikaanse bedrijven zijn daar vaak heel bewust mee bezig, zo ook QTS. Het zit in de bedrijfscultuur. Je kunt het ook niet alleen.”

Brakenhoff beaamt dat je elkaar nodig hebt: “En kansen zijn er inhoudelijk zeker, de match is goed te maken. De Campus bruist van jonge en ervaren ondernemers met dezelfde vraaggestuurde en op samenwerking gerichte mentaliteit.” Brakenhoff vervolgt: “Daarnaast weten verschillende partijen op Campus Groningen zoals de Rijksuniversiteit Groningen hoe ze grote hoeveelheden data moeten verzamelen en verwerken, maar nog belangrijker is dat we weten hoe we de waarde uit die data kunnen halen. We passen onze kennis van Smart Data nu al toe op uitdagingen in Healthy Ageing, Sustainable Society en Energie. De komst van QTS, met deze uitgesproken coöperatieve bedrijfscultuur, zal deze nu al opvallende kracht op het gebied van data enkel kunnen versterken.”

“Bij de NOM zijn we, net als partners zoals Campus Groningen, blij dat deze partij deze aankoop doet en hier investeert. Dit is heel goed voor de bedrijvigheid in Noord-Nederland.”