AGILeBiotics in de strijd tegen antibiotica resistentie › Campus Groningen

AGILeBiotics in de strijd tegen antibiotica resistentie

AGILeBiotics in de strijd tegen antibiotica resistentie

AGILeBiotics in de strijd tegen antibiotica resistentie

di, 22 augustus 2017

Campus Groningen, een plek waar “alle essentiële ingrediënten aanwezig zijn om een onderneming te starten”, aldus dr. Andreas A. Bastian. Nog niet zo lang geleden kreeg hij de kans om in Groningen zijn eigen onderneming ‘AGILeBiotics’ te starten. Deze spin-off van Rijksuniversiteit Groningen focust zich op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Antibioticaresistentie: een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. In 2050 is antibioticaresistentie mogelijk wereldwijd een grotere oorzaak van sterfte dan kanker. Momenteel wordt de samenleving geconfronteerd met steeds meer resistentie tegen bestaande antibiotica en onvoldoende ontwikkeling van nieuwe antibacteriële middelen. De farmaceutische industrie houdt zich steeds minder bezig met het ontwikkelen van nieuwe antibiotica, omdat dit economisch gezien niet interessant is.

De afgelopen twintig jaar is het aantal bedrijven dat actief is op het gebied van de ontwikkeling van antibacteriële middelen met 80 procent gedaald. Hierdoor worden er momenteel schrikwekkend weinig nieuwe antibiotica goedgekeurd, waardoor er steeds minder behandelingsmogelijkheden zijn.

AGILeBiotics; Eén jaar werk in twee dagen

De antibioticaresistentie neemt toe en de behandelopties nemen zodoende sterk af. De meest succesvolle strategie om nieuwe antibiotica te introduceren (chemische synthese) neemt veel tijd in beslag, denk hierbij aan jaren.

Dit is waar AGILeBiotics om de hoek komt kijken, vanzelfsprekend in nauw contact met onderzoekers van het Centre for Sustainable Antimicrobials (CeSAM) - een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeksinstituten van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG dat zich richt op het tegengaan van antibioticaresistentie - en met het lokale MKB in Groningen. Het gepatenteerde technologieplatform van AGILeBiotics brengt één jaar werk van synthesetijd terug naar slechts twee dagen. Je kan je voorstellen wat dit doet met de kans op het vinden van nieuwe antibiotica, en zodoende op het vinden van nieuwe behandelmogelijkheden.

Samenwerken op Campus Groningen

Het kantoor van AGILeBiotics is gevestigd in Innolab Chemie op Campus Groningen. Deze incubator voor starters in de chemie biedt laboratoriumfaciliteiten zoals zuurkasten en labtafels. Waarom AGILeBiotics gevestigd is op Campus Groningen? Omdat “alle essentiële ingrediënten om een onderneming te starten op één plek aanwezig zijn. De kennisinstellingen zijn om de hoek, er is interactie met verschillende nationaliteiten en ondernemers én lokale investeerders bieden mogelijkheden om je eigen onderneming te starten. Wat men zelf nog nodig heeft is motivatie en de bereidheid om een risico te durven nemen".

Succesverhaal

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Laat je daarom inspireren door het verhaal van Agile Biotics, één van de vele verhalen van Campus Groningen.

The impact of Campus Groningen; AgileBiotics highlighted

The impact of Campus Groningen; AgileBiotics highlighted

Communicatie is essentieel bij ondernemen. Ik denk dat je motivatie nodig hebt, optimistisch moet zijn en een risico moet durven nemen.