BREAKING! Selectieve anti-ouderdom moleculen in de maak › Campus Groningen

ERIBA startup maakt eerste selectieve anti-ouderdom moleculen; het recept voor preventie in de toekomst

BREAKING! Selectieve anti-ouderdom moleculen in de maak

ERIBA startup maakt eerste selectieve anti-ouderdom moleculen; het recept voor preventie in de toekomst

vr, 6 juli 2018

Het European Research Institute for the Biology of Aging (ERIBA), onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), lanceert een biotech start-up bedrijf Cleara Biotech BV (Cleara), samen met haar partners het UMCU en de Medische Universiteit van Graz. Cleara is een in Nederland gevestigd biofarmaceutisch bedrijf dat een publiek-privaat partnerschap coördineert om nieuwe therapieën te ontdekken en ontwikkelen, die gericht zijn op de unieke biologie van ouderdomscellen, voor de behandeling van leeftijdsgebonden pathologie en therapieresistente kanker.

Cleara werkt aan het vertalen van ontdekkingen rond de unieke eigenschappen van verouderde cellen. Dit werk wordt binnen Cleara geleid door Marco Demaria van ERIBA, die de eerste genetische hulpmiddelen creëerde voor het identificeren van verouderde cellen en ook gedeelde mechanismen en genen ontdekte als de kern van het 'senescentieprogramma'. "Cellulaire veroudering is een zeer opwindend maar ook heel nieuw gebied", zei Demaria. "Dat betekent dat er nog steeds veel dingen te ontdekken zijn, dus pogingen om de basisbiologie van deze cellen te onthullen, kunnen snel vertaald worden."

Inzicht in de biologie van verouderde cellen

Cleara is opgericht en gefinancierd door Apollo Ventures, een risicokapitaalbedrijf voor levenswetenschappen en een bedrijfsoprichter in heel Europa en Noord-Amerika. "Cleara-wetenschappers zijn de wereldleiders in het bevorderen van ons begrip van de basisbiologie van ouderdomscellen, en we hebben dat begrip gebruikt om de eerste krachtige en selectieve anti-ouderdom moleculen te maken," zei James Peyer, Managing Partner van Apollo Ventures. Peter de Keizer van het UMCU leidt het werk aan deze nieuwe methode om verouderde cellen te verwijderen. Hij stelt dat de "vertaling van onze ontdekking een grote, multidisciplinaire inspanning vereist en we hebben de juiste mensen in Cleara bijeengebracht om iets heel speciaals voor patiënten te creëren".

Het UMCG is het kloppende hart van de Healthy Ageing Campus die deel uitmaakt van Campus Groningen. Het UMCG is een van de grootste ziekenhuizen ter wereld en biedt werk aan bijna 13.000 mensen.

 

"Het ultieme doel van ERIBA is om de basismechanismen achter het verouderingsproces te ontdekken en deze kennis toe te passen om de gezondheid te verbeteren. Door Cleara te initiëren, hopen we dat dergelijke kennis op de meest effectieve manier op de samenleving kan worden toegepast ".