Starten & Groeien › Campus Groningen

Starten & Groeien

Starten & Groeien

Groningen is een jonge dynamische universiteitsstad in het noorden van Nederland. Bekend om zijn no-nonsense “down-to-business” houding. Wist u dat de helft van de Groningers  jonger dan 35 jaar is? En de helft van de beroepsbevolking in Groningen een universitair diploma heeft?

Groningen is al de thuisbasis van vele geweldige snel groeiende startups inclusief Voys, Frank (voorheen Experty), Dataprovider en Chordify. Nog een paar succesverhalen? De in te huren ethische hackers van HackerOne verzamelden 22,7 miljoen euro aan investeringen en werden door BusinessInsider betiteld als een van de heetste startups om in de gaten te houden. Ook Diagnoptics, Crowdynews, Simplicate, Chordify en de slimme straatverlichting van Tvilight gooien hoge ogen. De Campus is een groeiende voedingsbodem voor een brede groep start-ups onder andere binnen de thema’s van gezond ouder worden, energie, ICT en data, nieuwe materialen en gaming.

Business support en coaching
Ondernemers zijn de schakel tussen wetenschap en markt. In Groningen staat verschillende partijen klaar om deze schakel actief te faciliteren. Bijvoorbeeld de Business Generator, zij helpt ondernemers starten en groeien door hen te begeleiden bij het ontwikkelen van verdienmodellen, bedrijfsstrategieën en investeringsvoorstellen. Of VentureLabNorth; zij begeleidt deelnemers met een uitgebreid programma van training en coaching. Een ‘virtuele business incubator’ die bedrijven verrijkt met kennis, vaardigheden en contacten om groei mogelijk te maken.

Nieuwe inzichten
Hoe breng je wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar? Hoe kun je kennis delen en elkaar versterken?  Groningen staat bekend om deze interactie; denk aan thematische hacketons, workshops, ventureclasses, campus cafés en ronde tafel gesprekken specifiek georganiseerd om de interactie tussen de triple helix te bevorderen. Sommige events zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, soms op maat en specifiek om actuele thema's of uitdagingen bij de kop te pakken.

Op en om de Campus; overal zijn flexwerkplekken
Op Campus Groningen ontstaan veel nieuwe start-ups. Dit zijn onder andere technologische spin-offs vanuit de Rijksuniversiteit Groningen of Hanzehogeschool Groningen of ondernemingen opgezet door (recent afgestudeerde) studenten. Gedeelde faciliteiten, zoals het ZAP, BuildinG, Innolab en EnTranCe, bieden ondernemers de kans om aan te sluiten bij lopende proeftuinen en in direct contact te komen met onderzoekers en studenten. Groningen heeft een groot scala aan 'broeinesten' waar ondernemers en startups bij elkaar kunnen komen om gebruik te maken van elkaars talent.

Toegang tot financiering
Kleine bedrijven zijn van levensbelang voor een gezonde economie. Ze stimuleren de innovatie en zijn van groot belang voor de werkgelegenheid. Kapitaal is vaak nodig om van een briljant idee een succes te maken. Hoe kom je aan geld? Om u een globaal beeld te geven van de financieringsmogelijkheden in Groningen biedt de Campus overzicht in de verschillende initiatieven, fondsen en regelingen.