LifeLines (NEXT) › Campus Groningen

LifeLines (NEXT)

LifeLines (NEXT)

Persoonlijk advies voor gezond leven

Waarom wordt de één wel ziek, en de ander niet? Ontstaat een ziekte door genetische aanleg, is ze een gevolg van omgevingsinvloeden, of een mix van beide? het UMCG zoekt naar antwoorden op deze vragen en maakt daarvoor gebruik van een enorme, almaar groeiende hoeveelheid data afkomstig uit het grootschalige bevolkingsonderzoek in Noord-Nederland: LifeLines.

Een onuitputtelijke bron van informatie. Meer dan 165.000 deelnemers zijn in de afgelopen jaren uitgebreid getest, gemeten en bevraagd. Met behulp van die almaar groeiende hoeveelheid informatie proberen onderzoekers de diepste raadsels van het menselijk wezen te ontrafelen. Zoals het antwoord op de vraag: waarom wordt de één wel, en de ander niet ziek? Normaal gesproken komen mensen pas voor onderzoek naar het ziekenhuis als ze al ziek zijn. Maar het overgrote deel van de deelnemers aan LifeLines is gezond. Door ze geregeld te screenen kan Lifelines het proces voorafgaand aan een ziekte volgen.

Eind 2016 is LifeLines uitgebreid met "Lifelines NEXT": een groot en uniek onderzoek onder 1.500 zwangere vrouwen en hun kind, tijdens en na de zwangerschap.