Tentoonstelling Beyond the Lab › Campus Groningen

Tentoonstelling Beyond the Lab

Tentoonstelling Beyond the Lab

Tentoonstelling Beyond the Lab

vr, 23 november 2018 t/m zo, 14 april 2019
Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jastraat 7a, Groningen

Wetenschap is alleen voor wetenschappers - of niet? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is ontstaan uit een Europees project, Sparks, dat wil laten zien hoe mensen mee kunnen doen aan wetenschap en hoe gewone burgers en wetenschappers samen kunnen werken aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

De revolutie van de doe-het-zelfwetenschap

Meer en meer doe-het-zelvers van over de hele wereld zoeken oplossingen, experimenteren, vinden uit, allemaal buiten het klassieke laboratorium. Deze pioniers van het doe-het-zelfonderzoek gebruiken goedkope sensoren, smartphone apps en delen informatie viaonline gemeenschappen. Ze veranderen zo het idee over wat een wetenschapper is en hoe wetenschap er uit kan zien. Smartphones en sociale netwerken maken dat burgers met wetenschappers kunnen samenwerken om informatie te verzamelen over allerlei onderwerpen, van invasieve muggen tot luchtvervuiling. 

In de gezondheidszorg zorgt de toegang tot nieuwe technologie ervoor dat patiënten meer grip krijgen op hun ziekte of gezondheid. Patiënten ontdekken radicaal nieuwe manieren om met hun conditie om te gaan en hun leven te verbeteren. DIY Biology is een groeiende burgerbeweging waarbij hackers en hobbyisten aan de slag gaan met genetica en moleculaire biologie in keukens en gemeenschapslaboratoria.

Kunst en Wetenschap

Hoe ziet een wereld vol doe-het-zelfwetenschap eruit? Naast de persoonlijke verhalen toont Beyond the Lab drie kunstwerken die in samenwerking met Ars Electronica Futurelab in het Oostenrijkse Linz zijn ontwikkeld. Kunstenaars Lucy McRae, Jakob en Lea Illera en de Nederlandse Anouk Wipprecht, werkten enkele maanden samen met curatoren en wetenschappers aan nieuw werk dat de toekomst van de wetenschap, uit het lab en in onze levens, schetst.

Academie MInerva

Tijdens de eerste week van de tentoonstelling laten studenten van expositiepartner Academie Minerva (Hanzehogeschool) hun resultaten zien van de Minor Intimate Technology van docenten Hermen Maat en Ingrid Nieboer: dit zijn installaties met de invloed van technologische ontwikkeling op ons gedrag en onze omgeving als uitgangspunt.

En meer

Wil je meer weten of zelf aan de slag als DIY-wetenschapper? Tijdens de expositie organiseren we lezingen, workshops en andere activiteiten rondom het thema DIY-wetenschap. Blijf op de hoogte van het programma via deze pagina, of via onze sociale mediakanalen:

Deze tentoonstelling is een initiatief van Sparks in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Deelnemende partijen zijn: Science LinX, Universiteitsmuseum, Scholierenacademie, Studium Generale en Academie Minerva.