Studium Generale : Over normaliteit en andere afwijkingen › Campus Groningen

Studium Generale : Over normaliteit en andere afwijkingen

Studium Generale : Over normaliteit en andere afwijkingen

Studium Generale : Over normaliteit en andere afwijkingen

di, 14 januari 2020
20:00 uur tot 21:30 uur
Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen

​Zodra er een ‘verward persoon’ in het nieuws opduikt, staat een leger aan journalisten en deskundigen klaar om hem psychologisch te duiden. Waar komt de fascinatie voor het abnormale en irrationele vandaan? Vrezen we de ander, of maakt het ons onzeker over hoe normaal we zelf eigenlijk zijn? In het Nieuw Licht-debat op dinsdag 14 januari onderzoekt Paul Verhaeghe met Coen Simon en Frank Meester de hedendaagse kijk op waanzin. 

Tijd voor andere aanpak

Hoewel de psychiatrie en psychologie zich de afgelopen eeuw een wetenschappelijke houding hebben aangemeten, ziet Verhaeghe vooral overblijfselen van de zeventiende-eeuwse benadering van afwijkend gedrag. Diagnoses berusten nog altijd op sociale normen en nattevingerwerk en zowel psychiatrische als psychotherapeutische behandelingen werken disciplinerend, wat bovendien ontkend wordt. De psychiatrie en de klinische psychologie weigeren hun maatschappelijke rol op zich te nemen. Intussen blijft het aantal diagnoses en recepten voor psychofarmaca stijgen, want normaliteit is binnen handbereik, toch? Het is dringend tijd voor een andere aanpak.

Over Paul Verhaege

Paul Verhaeghe is hoogleraar aan de universiteit Gent, klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Naast vakspecifieke artikelen en studieboeken schrijft hij ook voor een breed publiek: Liefde in tijden van eenzaamheid (1999, heruitgegeven 2011) werd in acht talen vertaald. Sinds 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.

Foto: Merlijn Doomernik