Kenniscafé - Protonentherapie › Campus Groningen

Kenniscafé - Protonentherapie

Kenniscafé - Protonentherapie

Kenniscafé - Protonentherapie

wo, 14 februari 2018
17:00 uur tot 18:30 uur
UMCG, Antonius Deusinglaan 1, Groningen, Boeringzaal 3211.0004

Dit jaar opende het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum(GPTC). Het GPTC biedt een nieuwe manier van gerichte bestraling met protonen (kerndeeltjes) in plaats van fotonen (lichtdeeltjes). Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn hiervan de voordelen? Hoe nieuw is deze methode nog? En hoe ziet het gebouw eruit?

Een nieuwe vorm van kankerbestrijding

Gespreksleider Alex van den Berg praat met:

  • Hans Langendijk, professor bij het UMCG in de Oncologie en voorzitter van het Landelijk Platform Protonentherapie. In het UMCG doet hij onderzoek naar radiotherapie en alle effecten daarvan op ziekten en het menselijk lichaam.
  • Sytze Brandenburg, professor in de Versnellerfysica en werkzaam bij het KVI Center for Advanced Radiation Technology. Hier staat toepassingsgericht onderzoek centraal, in nauwe samenwerking met de gezondheidszorg.
  • Rob Coppes, professor Radiotherapie met een focus op Nucleaire Geneeskunde en Medische Beeldvorming. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor RadioBiologie.
  • Een virtueel kijkje in het protoncentrum AAS Groningen architectenbureau heeft het nieuwe gebouw voor het GPTC ontworpen. Aron van Delft neemt ons mee in het proces en de eisen die er lagen via foto’s en ontwerptekeningen.

Organisatie

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met het UMCG. De locatie van het kenniscafé is het UMCG, Boeringzaal 3211.0004. Deze locatie is bereikbaar via de ingang van de Faculteit Medische Wetenschappen (UMCG Noord), Antonius Deusinglaan 1.