Broodje Onderzoek › Campus Groningen

Broodje Onderzoek

Broodje Onderzoek

Broodje Onderzoek

do, 28 maart 2019
12:00 uur tot 00:00 uur
UMCG, Hanzeplein 1, Groningen, Panoramazaal

Broodje Onderzoek is een lunchprogramma van het UMCG waarbij je gedurende de werkweek op laagdrempelige wijze kennis kan maken met toponderzoek in het academische ziekenhuis (UMCG). Vanaf twaalf uur 's middags kan je aansluiten voor de lunch en tegelijkertijd getrakteerd worden op recente ontwikkelingen vanuit medisch onderzoek. Donderdag 28 maart vertelt onderzoeker Sebo Withoff over het unieke mini orgaan project, waar in het UMCG wordt geprobeerd darmen op een chip te krijgen.

 

Je darmen op een chip!

De darm op een chip, legt onderzoeker Sebo Withoff uit, kan wat een echte darm ook kan, maar dan in het heel klein. “In onze darmen wordt voedsel verteerd en worden voedingsstoffen uit het voedsel gehaald. Om dat zo goed mogelijk te doen, zit de darmwand vol darmvlokken, kleine uitstulpinkjes die het oppervlakte van de darmwand heel groot maken. De voedingsstoffen komen via de darmwand en de wand van het bloedvat in het bloed.

“In de darm op een chip proberen we de wand van de darm zo goed mogelijk na te maken, als het kan compleet met darmvlokken, bloedvatcellen en, daaronder, bloedcellen. We kunnen zelfs de darmperistaltiek, de spierbeweginkjes die de darmen maken, nabootsen.”

‘Big Mac’ in de blender
Het mini-orgaantje stelt de onderzoekers in staat om de werking van de darm tot in detail te onderzoeken. Professor Siska Wijmenga, hoofd van de afdeling genetica: “We kunnen ook stoffen toevoegen en kijken hoe de darm hierop reageert”. Om er lachend aan toe te voegen: “We zouden zelfs een ’Big Mac’ in de blender kunnen stoppen met een beetje maagzuur en een klein beetje hiervan aan onze mini-darm kunnen toedienen – kijken wat er gebeurt.”

Organen koppelen

De darm op een chip biedt ook mogelijkheden om mechanismen van ziekten te ontrafelen, om nieuwe behandelingen voor ziekten te vinden en om te leren waarom de een wel, en de ander niet goed reageert op bestaande geneesmiddelen.  Wijmenga: “Dat is het andere unieke element aan de orgaan op een chip: naast dat het werkt als een echt orgaantje, kunnen we de chips ook met elkaar verbinden, bijvoorbeeld de darm met de hersenen. We weten bijvoorbeeld dat er een relatie is tussen de samenstelling van het microbioom en de ziekte van Parkinson, maar niemand weet precies hoe het werkt. Ik hoop dat we de darm op een chip kunnen koppelen aan de hersenen op een chip zodat we dit nader kunnen onderzoeken.”

Inschrijving

De laagdrempelige ‘Broodje Onderzoek’ lezingen duren ongeveer een half uur, waarna er tijd is voor vragen en discussie. De lunchlezingen zijn voor iedereen toegankelijk, maar aanmelden is gezien de beperkte plek en het bestellen van de lunch een voorwaarde.

Voor slechts € 7,50 krijgt de bezoeker daarbij een verzorgde lunch. Op donderdag 28 maart 2019 staat de lunch om 12:15 uur klaar in de Panoramazaal van het UMCG.

Aanmelden
Opgeven is verplicht en kan hier:  https://bit.ly/2EUQSYb  Let op! Er is beperkt plaats dus wees op tijd met inschrijven.