Barn Talk: "Klimaatverandering, ik zie het niet" › Campus Groningen

Barn Talk: "Klimaatverandering, ik zie het niet"

Barn Talk: "Klimaatverandering, ik zie het niet"

Barn Talk: "Klimaatverandering, ik zie het niet"

wo, 7 november 2018
16:00 uur tot 18:00 uur
Energy Barn, Zernikelaan 17 in Groningen

Bernice Notenboom is een bekend poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. In 2016 stond ze op de derde plek in de duurzame top 100. Deze Barn Talk staat daarmee volop in het teken van klimaatverandering, bewustwording en verandering. Waarom komen we zo lastig in beweging? Zouden we in actie springen als klimaatverandering een vies geurtje of kleurtje zou hebben? Deze vragen staan centraal tijdens de lezing van Bernice tijdens de Barn Talk op 7 november. Uiteraard met ruimte voor vragen en discussie tijdens het aansluitende debat. Bernice neemt het publiek mee op reis naar de noordpool, de drijvende kracht achter klimaatverandering en laat zien hoe het effect van smeltend ijs gevolgen heeft voor ons allemaal op aarde.

Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar we als mensheid voor staan maar deze realisatie komt moeilijk op ons netvlies. Het recente VN rapport waarschuwt dat we zelfs geo-engineering moeten gaan inzetten om onder de 2 graden opwarming te blijven. 
Door de opwarming geeft de Noordpool positieve terugkoppelingen, natuurkrachten sterker dan wij als mens kunnen beïnvloeden waardoor de aarde met nog eens 50% kan opwarmen. De mens heeft ons naar deze plek gebracht, vinden we dan ook een manier om er weer uit te komen? 

Over Bernice Notenboom

De afgelopen jaren is Bernice Notenboom op vele extreme expedities geweest om het veranderende klimaat een gezicht te geven. Ze wil laten zien wat de gevolgen van de klimaatverandering zullen zijn voor mens, dier en planeet. De expedities gingen naar de Noord- en Zuidpool, Groenlandse IJskap, Everest, Siberië en Afrika. Meerdere boeken zijn er van haar hand verschenen en in 2015 werd ze benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

De film ‘Sea Blind – The price of shipping our stuff’ is van haar hand en gaat over scheepvaart emissies en de gevolgen van het openen van nieuwe vaarroutes door het Arctische gebied. Meer informatie hierover vind je op Seablind.org.

Haar laatste expeditie ging naar de Noordpool, genoemd de ‘2 graden’ expeditie. Centraal thema hierbij was ‘Wat moet er gebeuren om binnen de 2° graden opwarming te blijven? En hoe snel kan dit?