Snack of the future: new plant-based Dutch bitterball › Campus Groningen

Snack of the future: new plant-based Dutch bitterball

Snack of the future: new plant-based Dutch bitterball

Snack of the future: new plant-based Dutch bitterball

Tue, 13 June 2023

From the innovation tables on Campus Groningen to the national snack platters: a new, plant-based, protein-rich snack was launched during the national congress of the Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG, Association of Dutch Municipalities) on Tuesday 13 June. Over 2.500 mayors and aldermen from across the Netherlands were the first to enjoy this new protein snack during a reception in the Energy Barn on Zernike Campus and on the Nieuwe Markt in Groningen. The ‘protein snack’, a healthier alternative for the standard Dutch bitterball ('bitterbal'), was developed in a regional collaboration project. The aim of this project is to develop new, more healthy products based on sustainably cultivated crops. 

Kirsten de Wrede, alderman protein transition of the municipality of Groningen, emphasises the importance of this development: “Together we have to transition to a more healthy and sustainable way of producing food. The shift from the consumption of animal protein to plant-based and new protein sources, in other words the protein transition, is an important part of it. I am proud that we can present the protein snack here in the municipality of Groningen, as participant in the project, during this national congress. The participants will hopefully become ambassadors of the protein snack, and thereby allowing the whole of the Netherlands to enjoy this new, sustainable snack from Groningen.”

“Together we have to transition to a more healthy and sustainable way of producing food. The shift from the consumption of animal protein to plant-based and new protein sources, in other words the protein transition, is an important part of it"

Kennis, kunde en grondstoffen

Samenwerkingspartners in dit project rond de eiwitbal zijn Fascinating, Avebe, Bidfood, Campus Groningen, Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen, Hanzehogeschool Groningen, ME-AT the Alternative, MFH Pulses, Patrick Beijk (Mr. Mofongo & de Toekomst Scheemda), Wad’n Keuken, de gemeente Groningen en de gemeente Oldambt. Erich Wünker, wethouder economische zaken van de gemeente Oldambt, voorziet een grote rol voor dit type future foods: “Dit is echt een voorbeeld van het eten van de toekomst. Meer plantaardig, duurzamer en gezonder. In Groningen zijn alle ingrediënten aanwezig om nieuwe producten als de eiwitbal te ontwikkelen: kennis, kunde en grondstoffen zoals duurzaam geteeld graan uit de gemeente Oldambt, de Graanrepubliek van Nederland.”

Unieke eigenschap

Het eiwitgehalte van de snack is de unieke eigenschap en bestaat onder andere uit aardappeleiwit en veldbooneiwitten uit de regio. De komende maanden werken de projectpartners aan de doorontwikkeling en marktintroductie van de nieuwe eiwitbal. Belangstellenden kunnen alvast meer lezen over deze nieuwe, duurzame snack via de website van Campus Groningen. De eiwitbal of eiwitterbal, is momenteel nog een werknaam. Heeft u een goed idee voor een naam voor deze duurzame snack, stuur dan een bericht naar info@campusgroningen.nl

Bron artikel: Campus Groningen en projectpartners
Afbeeldingen: bezoekers van het VNG congres genieten in de Energy Barn op Zernike Campus van de eiwitballen. Fotograaf: Jan Buwalda

 

Snack van de toekomst || Eiwitbal

Snack van de toekomst || Eiwitbal