Royal Avebe emphasizes the added and distinctive value of potato starch and protein products › Campus Groningen

Royal Avebe emphasizes the added and distinctive value of potato starch and protein products

Royal Avebe emphasizes the added and distinctive value of potato starch and protein products

Royal Avebe emphasizes the added and distinctive value of potato starch and protein products

Mon, 3 April 2023

Last Thursday morning, Royal Avebe presented its strategy for the next five years during a breakfast for invited media in the Innovation Center on the Zernike Campus. The cooperative will Strengthen and accelerate. Chairman of the Board David Fousert: “With the starch potato as a basis, we want to create even more distinctive value for our members, employees, customers and society. And thus accelerate the transition to a more plant-based world. We are also opening the door to the marketing of other vegetable proteins, such as field beans and peas.” Strengthening the base, accelerating plant-based and a new horizon are the three pillars of the strategy Strengthen and accelerate. The basis for these pillars is a healthy breeding ground consisting of innovation, sustainability and safety. The ultimate goal is to jointly create added value for members, employees, customers and society.

(Article in Dutch)

Verstevigen van de basis

Avebe gaat aan de slag met het versterken van het fundament wat ze de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dit betekent focus aanbrengen, vanuit de markt, op de groei van het portfolio met onderscheidende, hoogwaardige, aardappelzetmeel- en aardappeleiwit ingrediënten. Productielijnen en hun capaciteit worden geoptimaliseerd, en er wordt ingespeeld op de vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvervangers en plantaardige bouwmaterialen. Hierbij zijn duurzaamheid en innovatie belangrijke drijfveren. Avebe zet dan ook vol in op het zichtbaar verlagen van haar footprint.

Versnellen van plantaardig

Door haar productportfolio uit te breiden, blends van aardappeleiwit- en aardappelzetmeel te ontwikkelen én de productielocatie in het Duitse Dallmin geschikt te maken voor menselijke voeding, wil Avebe haar aandeel in de plantaardige markten verder vergroten. Daarbij wordt ook gekeken waar de aardappelzetmeel- en eiwitingrediënten dierlijke, synthetische en petrochemische producten kunnen vervangen.

Nieuwe horizon

Avebe ziet kansen om andere plantaardige eiwitten te vermarkten in combinatie met haar zetmeelaardappelproducten. “Hiervoor zetten we de deur op een kier. Belangrijk is dat we dit vanuit de markt met onze klanten doen. Waarbij we kijken of de teelt, verwerking en verwaarding van nieuwe eiwitgewassen meerwaarde oplevert. Veldbonen en erwten lijken hiervoor geschikt te zijn”, aldus David Fousert.

Ontwikkeling prestatieprijs

De prestatieprijs is de belangrijkste financiële indicator van Avebe. In de afgelopen en huidige strategie werd hier een absoluut getal aan gegeven en heeft er een positieve ontwikkeling plaatsgevonden. Avebe is van mening dat in het huidige veranderlijke landschap een uiteindelijke prestatieprijs lastig is aan te geven. De coöperatie verwacht met haar strategie Versterken en versnellen voor de periode 2023-2028 een prestatieprijs te realiseren met een plus van minimaal 25 euro.

Bron artikel: Royal Avebe
Bron afbeelding: Marketing Groningen, Diepzee Konijn

Over Royal Avebe

Royal Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen.

Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam.

 

Kijk voor meer informatie op www.avebe.nl