Royal Avebe, together with the UMCG, will receive more than €1.4 million in European funding from the Just Transition Fund (JTF). The grant is for the Fibers project, which focuses on the production of more sustainable and healthier (food) products based on starch. This potato starch is an important ingredient for plant-based foods, such as plant-based cream cheese, cottage cheese, and yogurt. During the project, starch derivatives will be developed based on CarbExplore Research's enzyme technology, and the parties will look at the positive effects on health.
(Article in Dutch)
Marc Laus, Technology Officer Product & Applications bij Avebe: “We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten. Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we onze groene zetmeelportfolio (Etenia™) vergroten. En uniek is dat we daarbij kijken naar de positieve gezondheidseffecten van deze nieuwe zetmeelderivaten op maag en darmen. We zijn dan ook erg blij met de toekenning vanuit het JTF en de samenwerking met UMCG en CarbExplore Research”
Duurzame zetmeelingrediënten
Fibers staat voor: “Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch”. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie. Dit levert duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur. Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft. Vervolgens onderzoekt Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG welke gezondheidsvoordelen er zijn.
Over Royal Avebe
Royal Avebe is een coöperatie van ruim 2.000 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, diervoeding en industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam. Meer informatie over Avebe is te vinden op: www.avebe.com
Over CarbExplore Research
CarbExplore Research ontwikkelt innovatieve functionele ingrediënten op basis van suiker, zetmeel en lactose. Gebruikmakend van unieke enzymen uit de natuur biedt CarbExplore toegang tot ingrediënten voor voeding, personal care en agrotoepassing. www.carbexplore.com
Bron artikel en afbeelding: Royal Avebe
Over UMCG
Prof. dr Paul de Vos is een onderzoeker binnen het UMCG en houdt zich bezig met hoe voeding bij kan dragen aan een verbeterde gezondheid. Hij richt zich op de darm en darmbacteriën. De groep heeft speciale systemen ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden wat voor uitwerking specifieke voedingsmiddelen hebben op stofwisseling, het afweersysteem en mentale gezondheid. Paul is ook programmadirecteur en verantwoordelijk voor het programma gezonde voeding binnen het Fascinating programma. Fascinating is een Gronings initiatief om betere voeding te maken uit circulair geproduceerde landbouwproducten.