Veelgestelde vragen › Campus Groningen

Veelgestelde vragen

Deelname pilot

Wanneer kom ik in aanmerking en hoe kan ik me aanmelden voor de pilot?
Indien u geïnteresseerd bent vanuit het UMCG om de auto voor zakelijke ritten te gaan gebruiken, neem dan contact op met UMCG Bereikbaar via bereikbaar@umcg.nl . Hiervoor dient u toestemming te hebben gekregen van uw leidinggevende. De focus ligt in de pilotfase op UMCG medewerkers die regelmatig tot veel zakelijk rijden.
Voor privégebruik van de deelauto kunt u contact opnemen met CommShare (info@comm-share.nl).

Ik wil meedoen met de pilot, maar ik weet niet hoe het werkt en ik heb ook nog nooit elektrisch gereden. Kan ik iemand om hulp vragen?
Onze serviceprovider binnen CommShare staat voor u klaar om u alles persoonlijk uit te leggen over de deelauto, zodat u de eerste keer niet met vragen of onduidelijkheden zit. De serviceprovider zal met u de CommShare-app downloaden, de auto voor de eerste keer openen met de app en een proefrit met u rijden. Zodra u bent geselecteerd als pilotgebruiker, zal de serviceprovider contact met u opnemen om een persoonlijke afspraak te maken.

Waarvoor mag ik een deelauto gebruiken en waarvoor niet?
Zakelijk gebruik: de deelauto is bedoeld voor zakelijke ritten die moeilijk met de fiets of het Openbaar Vervoer bereikbaar zijn. In de gebruikersovereenkomst staat expliciet vermeld in welke gevallen de deelauto wel en niet gebruikt mag worden.

Hoe werkt het?

Moet ik een deelauto reserveren?
Ja, de deelauto dient altijd gereserveerd te worden via de app of via de desktop versie van CommShare. U kunt de auto op elk moment reserveren. Advies is om de auto zo snel mogelijk te reserveren voor wanneer de auto nodig is.

Hoe open ik de deelauto?
De auto is te openen met de CommShare-app, die u kunt installeren op de smartphone. De deelauto kan niet met een sleutel geopend worden.

Wat als alle deelauto’s in gebruik zijn en ik wel een auto nodig heb?
CommShare hanteert een mobiliteitsgarantie van 100%. Hiervoor is CommShare een samenwerking aangegaan met Pouw Rent, de serviceprovider van CommShare. Pouw Rent zal binnen 30 minuten zorgen voor een vervangende auto, zodat u alsnog uw rit kan bewerkstelligen.

Over de deelauto's

Wat voor deelauto’s biedt CommShare?
CommShare stelt 10 deelauto’s ter beschikking aan het UMCG voor zakelijk gebruik. Dit zijn zes BMW I3’s, twee MINI electrics, één BMW 330e en één BMW 530e. De zes BMW I3’s en de twee MINI electrics zijn volledig elektrisch. De overige twee BMW’s zijn hybride auto’s. De elektrische auto’s hebben een gemiddelde actieradius van 300 kilometer.

Zijn de auto’s schakelauto’s of automaat?
Alle auto’s zijn auto’s met automaat.

Zit er een navigatiesysteem in de auto’s?
Ja, er zit een navigatiesysteem in alle auto’s

Actieradius / laden / tanken

Wat als de actieradius te klein is om de rit voltooien?
In de deelauto’s zijn laad- en tankpassen aanwezig. Indien u onvoldoende actieradius hebt voor uw reis, dan biedt deze laadpas u de mogelijkheid om op diverse plekken in Nederland, België en Duitsland te laden. In het geval van snel laders, duurt het ongeveer 20 minuten voordat de auto weer opgeladen is.

Zit er een laadpas/tankpas bij de auto?
Ja, in de auto is een laad- of tankpas aanwezig die je kunt gebruiken om stroom te laden of benzine te tanken (in het geval van het gebruik van hybride auto’s). De laad- of tankpas moet ten allen tijde in de auto blijven.

Moet ik de auto opgeladen/volgetankt terugbrengen?
De elektrische auto’s hoeven niet opgeladen terug worden gebracht maar dienen direct aan de laadpaal te worden aangesloten wanneer de auto weer op de thuislocatie staat.
De hybride auto’s moeten wel volgetankt terug worden gebracht.

Parkeren

Moet ik de deelauto op dezelfde plek terugbrengen als waar ik hem ophaalde?
Ja, de rit is pas beëindigd nadat:

  • de auto weer op de thuislocatie is teruggezet (de locatie waar u de auto heeft opgehaald);
  • de auto is afgesloten via de CommShare app;
  • de auto aangesloten is op het laadpunt en
  • de reserveringsperiode via de CommShare-app is beëindigd.

De thuislocaties zijn in de pilotfase het UMCG-terrein (parkeerplaats voor het Zusterhuis, bouwdeel 22) en de parkeerplaats Oostersingeldwarsstraat (naast het R&D hotel).
 

De parkeerplaatsen waar de deelauto’s staan zijn voorzien van slagbomen, hoe kom ik de parkeerplaats weer op als ik mijn deelauto terugbreng?
In de auto ligt een tag / toegangspas om weer op de parkeerplaats te komen.  De tag/het pasje dient ten allen tijde in de auto te blijven.

Ik ben de tag/toegangspas kwijt die in de auto lag om bij de parkeerplaatsen te komen met de deelauto. Wat moet ik doen?
U kunt bij de slagboom aanbellen en aangeven dat de tag of het pasje kwijt is. CommShare zal dan zo snel mogelijk voor een nieuw pasje of een nieuwe tag zorgen.

Kan ik de parkeerplaatsen te voet bereiken?
De parkeerplaats op het UMCG-terrein is vrij toegankelijk te voet..
De parkeerplaats aan de Oostersingeldwarsstraat is geopend van 07:00-18:00 uur. Indien u buiten deze tijden vanaf de UMCG-zijde toegang wil krijgen tot de parkeerplaats, dan heeft u een persoonlijke pas nodig. Deze pas krijgt u bij aanvang van deelname aan de pilot.

Wanneer ik zakelijk rijd, kan ik dan ook makkelijk parkeren met mijn deelauto en worden deze kosten dan ook naar mijn werkgever verstuurd?
Nee, parkeerkosten kunt u bij het UMCG niet declareren. In de stad Groningen kunt u op een aantal plekken gratis parkeren, omdat hiervoor een vergunning is aangevraagd. Houd hiervoor de website van comm-share.nl in de gaten.

Ik wil de auto ’s nachts pas terugbrengen, kan dit?
Ja, dat kan.  Gebruik hiervoor de tag/toegangspas om bij de thuislocatie te parkeren.

Pech / schade

Stel er is iets met de auto, bij wie kan dan bereiken?
U kunt dan bellen met de serviceprovider van CommShare.
Het telefoonnummer is: 050-2111888. U kunt de serviceprovider via dit nummer ieder moment van de week bereiken.
Heeft u een algemene vraag over de auto’s? Stuur dan een mail naar info@comm-share.nl.

Ben ik verzekerd als ik met de deelauto rijd?
U bent all-risk verzekerd inclusief inzittendenverzekering. U heeft een maximaal eigen risico van €500 euro per schadegebeurtenis. Indien u schade rijdt, dan bent u verplicht het schadeformulier in te vullen dat in het dashboardkastje van de deelauto ligt. Daarnaast is het verplicht om hiervan een melding te maken in de CommShare-app, een mail te sturen of te bellen.

Ik kom bij de deelauto die ik heb gereserveerd en zie dat er schade is of dat de auto vies is, wat moet ik doen?
Als gebruiker van de deelauto bent u verplicht de auto te checken op schade en/of de auto schoon is, alvorens u gebruik gaat maken van de auto. In de CommShare-app kunt u een melding maken van eventuele schade of een vieze auto. Het is verboden om in de deelauto te rijden als dat de betreffende schade kan vergroten. Neem in dit geval direct contact op met de serviceprovider van CommShare (050-211 18 88).

Bijtelling

Hoe zit het met fiscale bijtelling?
Dit is bij deze pilot niet van toepassing omdat de deelauto’s niet door het UMCG voor privégebruik ter beschikking worden gesteld. Indien u toch privé wilt rijden met de deelauto, dan dient u een aparte overeenkomst met CommShare aan te gaan. In dit geval betaalt u zelf voor de ritten die u maakt. Voor privégebruik kunt u contact opnemen met CommShare (info@comm-share.nl).

Kosten

Gedurende het pilotjaar (10 februari 2020 – 9 februari 2021) zullen de zakelijke kilometers volledig worden vergoed en is een declaratie van de kilometers niet nodig. Mocht je de auto ook privé willen gebruiken, neem dan contact op met CommShare (info@comm-share.nl).