Mr Chadd; On demand hulp met huiswerk › Campus Groningen

Mr Chadd; On demand hulp met huiswerk

Mr Chadd; On demand hulp met huiswerk

Mr Chadd; On demand hulp met huiswerk

Het was een goed jaar voor de startup Mr. Chadd. De huiswerkhulp app won in mei 2016 de Anner Award voor student ondernemers, en ook de de prestigieuze Accenture Innovation Award in oktober, met een heftige concurrentie van meer dan 800 inzendingen. Het bedrijf, in 2015 opgericht door Jan Kuipers en Kim van der Esch, telt nu meer dan 40.000 gebruikers in zowel België als Nederland, die op maat gemaakte hulp van ongeveer 100 freelance coaches krijgen.

Mr. Chadd maakt wil het voor scholieren makkelijk en betaalbaar maken om bijles en huiswerkhulp te krijgen. Met een abonnement of prepaid tegoed, krijgen scholieren precies de hulp die ze nodig hebben, op het moment dat het ze zelf het beste uitkomt, of dat nou in de avond of in het weekend is. Met de app kunnen ook foto’s van huiswerk of spraakberichten verstuurd worden, en binnen 10 seconden is er contact met een gecertificeerde coach met universitair opleidingsniveau.

Een startup weekend met z’n tweeën
Kim studeerde Pedagogiek en Gedragswetenschappen en werkte daarna als beleidsmaker in het onderwijs voor kinderen met dyslexie. Het idee voor Mr. Chadd werd in 2014 op een doodgewone vrijdagavond op de bank geboren. “We hadden het over passend onderwijs en de problemen in het middelbaar onderwijs”, legt Kim uit. “Door de nadruk op de scholieren die minder goed presteren, krijgt een gemiddelde student veel minder aandacht en is steeds meer op zichzelf aangewezen voor huiswerk en het leren voor proefwerken en examens.”

“En tegelijkertijd worden de toegangseisen voor steeds meer vervolgopleidingen hoger”, vervolgt Kim. “Dat komt er dus uiteindelijk op neer dat je hogere cijfers moet halen met minder hulp, en dat is een hoop extra druk, zeker voor een puber.”

Jan, destijds Accountancy student, was meteen geïnteresseerd in de zakelijke kant van het probleem: “We concludeerden dat een on demand chat platform met ervaren coaches een hele goede oplossing zou zijn. Dus zochten we het internet af, maar we konden nergens een vergelijkbare dienst vinden die snel en goed antwoord gaf op hele specifieke huiswerkvragen. Eigenlijk gewoon een gat in de markt dus! We zijn direct met het idee aan de slag gegaan, een soort startup weekend met z’n tweeën, met Mr. Chadd als resultaat!”

Onderzoek, testen en lof
Kim en Jan deden uitgebreid onderzoek, interviewden zo’n 1000 scholieren en spraken daarnaast met ouders over hoe ze hun kinderen met huiswerk hielpen. “Het interessante hieraan is dat ouders gewoon eerst gemiddeld een uur bezig zijn om weer in de stof te komen, voordat ze hun kinderen kunnen helpen met huiswerk”, aldus Kim. “Pubers hebben natuurlijk niet zo’n lange aandachtsspanne en daarnaast kun je ook niet elk uur van de dag bellen naar een gewone huiswerkbegeleider voor hele specifieke vragen.”

“En het technologische aspect is ook belangrijk”, voegt Jan toe. “Je moet ook kijken naar de functionaliteiten van reguliere chat apps als WhatsApp en Messenger, want zij worden gezien als de standaard. Ze geven je de mogelijkheid om foto’s en spraakberichten te versturen, dus dat nemen wij dan weer als voorbeeld over. Zo kun je met Mr. Chadd snel een foto sturen van je huiswerk, en onze coach kan dat ook, dat is heel makkelijk als je even vlug een grafiek moet tekenen.”

Dat vele onderzoek en testen heeft de startup veel opgeleverd, zoals het winnen van de Accenture Innovation Award. “Dat was zo fantastisch!” aldus Kim. “Je concurreert met meer dan 800 inzendingen van de bedrijven met zulke goede ideeën. Dat maakt winnen echt een hele mooie ervaring.”

Bent u een robot?
Mr. Chadd telt nu ongeveer 40.000 scholieren die van het platform gebruik maken, uit zowel Nederland als België. “Het is fantastisch om te zien dat Mr. Chadd niet alleen heel veel waarde toevoegt, maar ook een heel schaalbaar idee is, want een jaar geleden zagen we ineens dat onze app ook in Vlaanderen werd gebruikt”, legt Jan uit.

“We vinden het heel belangrijk dat scholieren binnen 10 seconden antwoord krijgen”, vervolgt Jan. “Dat gaat dan alleen om een “Hoi”, want zo snel een antwoord op je huiswerkvraag zou echt belachelijk snel zijn”, voegt hij lachend toe. “Ons record staat momenteel zelfs op 1.4 seconden. Wat overigens heel grappig is, door die snelle reactietijd krijgen onze coaches vaak de vraag: ‘bent u een robot?’”  

“We vinden het heel belangrijk dat scholieren binnen 10 seconden antwoord krijgen”

Big data en toekomstplannen
Kim en Jan kijken inmiddels ook verder dan alleen middelbare scholen. Ze zijn momenteel in gesprek met verschillende MBO’s en HBO’s. “En daarnaast kijken we ook over de grens”, zegt Jan. “Het zou echt fantastisch zijn als we in 2018 in minstens één ander EU land actief kunnen zijn. Daar komt natuurlijk een hele hoop bij kijken, zoals hele verschillende onderwijsmethodes en -instituten, maar dat vinden we eigenlijk ook een hele leuke uitdaging.”

Maar volgens Kim is het niet alleen het huiswerk hulpplatform die voor veel toegevoegde waarde kan zorgen: “Onze data is ook heel waardevol voor andere partijen. We zijn in gesprek met verschillende uitgevers van onderwijsboeken hierover. Als wij bijvoorbeeld merken dat heel veel scholieren dezelfde vraag hebben over een specifiek onderwerp, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat het lesboek niet helemaal duidelijk genoeg is. Dat is dus hele waardevolle informatie voor uitgevers.”

Chadd Stichting
Mr. Chadd heeft daarnaast ook nog een stichting opgericht. “Onze dienst is natuurlijk een betaalde dienst, maar wat we absoluut niet willen, is dat we daarmee de kloof tussen arm en rijk nog eens extra te vergroten. Er zijn momenteel meer dan 100.000 scholieren die onder de armoedegrens leven en het zou vreselijk zijn als zij niet de hulp kunnen krijgen die wij bieden, simpelweg omdat de ouders het niet kunnen betalen”, zegt Kim.

“Daar wilden we uiteindelijk altijd al een speciale stichting voor oprichten, maar het leek ons verstandiger om daar eerst mee te wachten totdat we groot genoeg als bedrijf zouden zijn”, vervolgt Kim. “Maar toen zei Jan: waarom wachten eigenlijk? Dus toen hebben we gewoon direct de Chadd Foundation opgezet, zodat we ons platform ook gratis kunnen aanbieden aan degenen die het niet kunnen betalen.”