Groningers ontleden de aardappel › Campus Groningen

Groningers ontleden de aardappel

Groningers ontleden de aardappel

Groningers ontleden de aardappel

Aardappel, de hoeksteen van de oudhollandse pot. Ja, maar veel meer dan dat. Het bevat hulpmiddelen voor ander voedsel, grondstoffen voor medicijnen misschien wel en wie weet wat nog meer. Aardappelverwerkinggigant Avebe uit Veendam zoekt het uit samen met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen.

Bindmiddelen om yoghurt op dikte te houden, bouwlijmen met uitzonderlijke kwaliteit, coatings. Avebe haalt van alles uit de aardappel. Maar er zit nog veel meer in, weet het bedrijf. Eiwitten die geschikt zijn voor menselijke consumptie bijvoorbeeld. En vezels, mineralen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we veel alternatieven voor E-nummers kunnen maken’’, zegt financieel directeur Ed Kraaijenzank.

Dat kan de grote Research & Developmentafdeling van het bedrijf niet alleen. En dat hoeft ook niet. De lijntjes met de wetenschap en het onderwijs zijn kort. Zo kort, dat Avebe een heel nieuw onderzoeksinstituut bouwt op het Zerniketerrein in Groningen (Innovatiecentrum). In alliantie met de Rijksuniversiteit (RUG) en de Hanzehogeschool.